Парламентът на Швеция прие в петък закон за пандемия, който дава на правителството нови правомощия за ограничаване разпространението на Covid-19 в страна, съобщава АФП.

Швеция започна да затяга мерките в лицето на по-силна от очакваното втора вълна през последните месеци.

Новият закон, който влиза в сила в неделя, ще позволи на правителството да затвори бизнеси, търговските центрове или обществения транспорт.

"Днес правителството не е взело никакво решение за закриване на бизнеси, но е готово да вземе и тези решения", коментира премиерът Стефан Льовен на пресконференция в петък.

Той също така ще може да налага ограничения върху броя на хората, които могат да са на определени обществени места, вместо общи ограничения за публични събирания.

Кралят на Швеция: Стратегията ни срещу COVID-19 се провали

Кралят на Швеция: Стратегията ни срещу COVID-19 се провали

Мисля, че ние се провалихме. Имаме много хора, които умряха, и това е ужасно

Запитана защо законът е предложен 10 месеца след началото на епидемията, здравният министър Лена Халенгрен коментира, че "това не е нещо, от което виждахме като необходимост през пролетта".

"Тогава имахме лято с ниско ниво на инфекция и след това ситуацията се влоши през есента", каза Халенгрен пред.

В повечето случаи нарушенията на новите ограничения ще доведат до глоба.

За разлика от много други страни, Швеция няма законодателство, което позволява на правителството да затвори обществото в мирно време и дори с новия закон правителството не може да нареди на хората да се ограничават в домовете си.

Здравните власти също настояха, че борбата с пандемията е "маратон, а не спринт" и мерките трябва да бъдат устойчиви за дълги разстояния.

Изправена пред силна втора вълна, страната вече е затегнала превантивните мерки от ноември миналата година.

С умножаването на случаите властите призоваха хората да ограничат социалните взаимодействия до близко семейство или няколко приятели.

Нарушаването на COVID мерките ерозира доверието в правителството на Швеция

Нарушаването на COVID мерките ерозира доверието в правителството на Швеция

И то от министър-председателя и неговите министри

В петък правителството обяви, че забраната за публични събирания на повече от осем души, в сила от ноември, сега ще обхваща частни събирания на обществени места, като партита или церемонии, но те все още не са обвързващи за събирания в дома.

Правителството също така обяви нови правила за спортни зали, басейни, търговски центрове и магазини.

От неделя тези заведения ще трябва да се уверят, че няма да приемат повече посетители от един на десет квадратни метра.

Подобни препоръки от здравните власти за ограничаване на пренаселеността вече са налице, но според тези нови правила бизнесът е изправен пред риск от глоба или закриване.

Специалният закон за пандемията, който е в сила до септември, беше планиран за първи път да влезе в сила през март, но той беше преместен за януари.

Страната с 10,3 милиона души е засегната много по-силно от своите северни съседи и в четвъртък отчете общо 489 471 случая на Covid-19 и 9 433 смъртни случая.

Правителството бе затруднено от липсата на правни инструменти за налагане на широкообхватни мерки, приети от други държави в Европа. "Шведската стратегия за коронавируса винаги е била комбинация от по-строги правила, забрани и не на последно място, че самите хора поемат голяма отговорност", каза Льовен.

"В същото време беше очевидно, че Швеция се нуждае от законодателство, което по-добре да постигне целта, за да се справи с COVID-19 и да ограничи заразяването", добави премиерът на Швеция.

В Англия се питат защо при пик на COVID-19 се говори още за шведския модел

В Англия се питат защо при пик на COVID-19 се говори още за шведския модел

Самозвани скептици на мерките обещаха че "стадният имунитет" ще ни спаси