Швейцарските федерални прокурори приключиха десетилетно разследване на скандал за пране на пари, свързан със смъртта на руския адвокат Сергей Магнитски през 2009 г. в московски затвор, съобщава "Ройтерс".

Генералната прокуратура - OAG заяви във вторник, че се отказва от своето разследване дали руските служители са измамили данъчните власти и са изпрали пари чрез швейцарски банки, както се твърди от инвестиционния фонд на бизнесмена Бил Браудър Hermitage Capital. 

"Въз основа на обширните си разследвания OAG вече може да потвърди, че разследването не е разкрило никакви доказателства, които да оправдаят обвинения срещу когото и да било в Швейцария".

Прокуратурата обаче разпореди конфискуването на повече от 4 милиона швейцарски франка (4,4 милиона долара) от първоначално замразените 18 милиона франка, тъй като тези суми могат да бъдат проследени до престъпна дейност в Русия, се казва в съобщението.

Разследването на OAG се съсредоточи върху съмнения за пране на пари в Швейцария между 2008 и 2010 г. след измама, извършена в Русия в края на 2007 г., която довела до неправомерно възстановяване на данъци на стойност 230 милиона долара. Твърди се, че средствата са прани в Русия, Швейцария и няколко други страни.

Aмериканският „Закон Магнитски" трови отношенията ни, обяви Путин

Aмериканският „Закон Магнитски" трови отношенията ни, обяви Путин

Това е много лошо. Това, разбира се, трови нашите отношения

Решението идва на фона на критично медийно отразяване на швейцарското разследване, което е накарало OAG да се защити като независим правоприлагащ закон. Един бивш швейцарски служител, замесен в разследването, е осъден за приемане на подаръци от руски прокурори.

Браудър ръководи кампания за разкриване на корупция и наказание на руски служители, които той обвинява за смъртта на своя адвокат Магнитски, който бе арестуван през 2008 г., след като коментира, че руски служители са замесени в мащабни данъчни измами и след това загина в московски затвор, след оплаквания от малтретиране.

Руските прокурори заявиха, че на свой ред подозират Браудър като поръчител на поредица от убийства, включително на Магнитски, в обрат, който финансистът отхвърли като нелепо.

OAG заяви, че обстоятелствата около смъртта на Магнитски и политическите последици не са предмет на швейцарското разследване.

Прокуратурата също така отмени статута на Hermitage Capital като страна по разследването, като заяви, че не е успял да установи, че разследваните средства произхождат от престъпление, извършено в ущърб на Hermitage Capital.

Руски съд осъди посмъртно Сергей Магнитски

Руски съд осъди посмъртно Сергей Магнитски

Случаят "Магнитски" обтегна и без това нестабилните отношения