Швейцария затяга мерките срещу Русия след инвазията в Украйна, каза президентът Игнацио Касис в четвъртък, въпреки че мерките няма да включват незабавно замразяване на милиардите франкове, държани от руснаци в швейцарски сметки, съобщава "Роайтерс". 

Правителството ще коригира своите разпоредби, така че Швейцария да не може да бъде използвана за заобикаляне на санкциите, наложени от Европейския съюз, каза Касис на пресконференция в Берн.

"Неутралитетът не означава безразличие", каза Касис, повтаряйки осъждането на Швейцария за нападението, което той определи като тежко нарушение на международното право.

Берн ще засили мерките, които въведе след руската анексия на Крим през 2014 г., за да попречи на Русия да използва Швейцария, за да заобиколи санкциите на ЕС. "По съображения за неутралитет Швейцария не е приела директно санкции. Днес правителството изостри отговора си", каза Касис.

"Санкциите на ЕС, издадени вчера, трябва да бъдат интегрирани в тази наредба под формата на мерки срещу заобикаляне, а отделните мерки ще бъдат затегнати, особено във финансовия сектор", добави той.

"Ние не замразяваме средствата, но предвиждаме затягане на настоящата система, която включва задължение за отчитане", каза служителят на икономическото министерство Ервин Болинджър на пресконференцията.

Руснаците държат близо 10,4 милиарда швейцарски франка (11,21 милиарда долара) в страната, според данни на Швейцарската национална банка.

Според руската РТ Швейцария въвежда финансови санкции срещу три руски банки и ограничения за пътуване на 361 депутата от Държавната дума. Не са дадени подробности за целевите банки. Руската медия обяснява, че съгласно международното право Швейцария е задължена да прилага само санкции, наложени от Съвета за сигурност на ООН.

Фон дер Лайен: Представяме масови и целеносачени санкции срещу Русия

Фон дер Лайен: Представяме масови и целеносачени санкции срещу Русия

По думите й предвидените санкции ще имат сериозно въздействие