Президентът на Китай Си Дзинпин и френският му колега Еманюел Макрон обявиха днес, че Парижкото споразумение за климата е "необратимо", показвайки обединен фронт, след като Вашингтон обяви, че официално се оттегля от договора, информира АФП.

Големите сили изразиха съжаление и безпокойство, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди страната да излезе от споразумението. В понеделник Вашингтон изпрати писмо на ООН, с което уведомява организацията, че излиза от споразумението.

Макрон обяви за "решаващо" сътрудничеството между Европа и Китай за климата

Макрон обяви за "решаващо" сътрудничеството между Европа и Китай за климата

Ангажиментите за климата трябва да бъдат засилени

В съвместна декларация Си Дзинпин и Макрон препотвърждават "твърдата си подкрепа за Парижкото споразумение, което те разглеждат като необратим процес и компас за силни действия за климата".

Без пряко да споменава САЩ, Макрон коментира, че "не одобрява избора на другите". Френският лидер се изказа след разговори със Си Дзинпин в китайската столица.

Снимка 451367

Източник: ЕПА

"Но аз искам да гледам на тях като на маргинален избор", добави Макрон.

"Изолираният избор на един или друг не е достатъчен да промени курса на света. Само води до маргинализация", каза френският лидер. ЕС, Китай и Русия подкрепят Парижкото споразумение.

От своя страна Си заяви, че Китай се бори за взаимно уважение и равноправие, като е "против закона на джунглата и отправянето на заплахи". Той подчерта, че Китай също така подкрепя отвореност и сътрудничество в полза на всички, като е против протекционизма и играта с нулев резултат.

Си Дзинпин също призова международната общност "съвместно да защити нашата родина - планетата Земя". "Ние сме против опита да се поставят националните интереси над общите интереси на човечеството", категоричен е той.

Снимка 451366

Източник: ЕПА

В документ, озаглавен "Пекин призовава за запазване на биоразнообразието и борба с климатичните промени", двамата лидери изразяват решителност да подобрят международното сътрудничество за "гарантиране пълно и ефикасно прилагане на Парижкото споразумение". В документа е поместен ангажимент да се възстанови почти 1/3 от унищожената земя и да се спрат субсидиите за изкопаеми горива в средносрочен план.

Макрон е на втора визита в Китай, която започна в Шанхай в понеделник. По време на посещението двете държави сключиха споразумения, обсъдиха търговията и Иран. Френският лидер каза също, че е повдигнал въпроса за правата на човека пред китайския президент.

Китай и Франция сключиха споразумение за защита от фалшифициране на 200 европейски и китайски земеделски продукта, чиито имена са свързани с регионите, в които са произведени.

Общо двете държави сключиха търговски споразумения за 15 милиарда долара.