Си Ен Ен твърди, че новите сателитни изображения показват наличието на неизвестно досега ядрено съоръжение в близост до столицата на Северна Корея - Пхенян.

Експертите анализирали сателитните снимки, предоставени от американската компания Planet Labs. Те заключиха, че в селото, разположено в околностите на Пхенян, има съществуващо съоръжение, което може да бъде свързано с ядрената програма на КНДР.

Северна Корея изстреля крилати ракети към Японско море

Северна Корея изстреля крилати ракети към Японско море

Това е първото изпитание на този тип ракети, което КНДР извършва от 3 г. насам

Си Ен Ен цитира експерти, които обърнаха внимание на знаци, характерни за други ядрени съоръжения в Северна Корея, включително наличието на защитена зона, подземни съоръжения, както и съоръжения, предназначени за настаняване на служители на предприятието. "Предприятието е изключително активно", телевизионната компания цитира професора от Института за международни изследвания Джефри Люис, който посочи, че работата в съоръжението не спира дори по време на преговори между КНДР и САЩ за денуклеаризацията на Корейския полуостров. Предприятието все още произвежда ядрено оръжие, смятат експерти.

Според CNN за първи път присъствието на определен обект в околностите на Пхенян е установено от учените през 2015 година. Досега обаче те нямаха доказателства, че предприятието по някакъв начин е свързано с ядрената програма на КНДР.

Северна Корея изстреля неидентифициран снаряд

Северна Корея изстреля неидентифициран снаряд

Преди това Пхенян изстреля две балистични ракети с малък обсег

През юни 2018 г. в Сингапур се проведе първата среща в САЩ на върха на САЩ и КНДР, след която беше приет съвместен документ. Тогава Пхенян се ангажира с денуклеаризацията на Корейския полуостров в замяна на гаранциите за сигурност от Вашингтон.

Втората среща на върха на КНДР и САЩ се проведе в Ханой на 27-28 февруари 2019 г. При него президентът на САЩ Доналд Тръмп и лидерът на КНДР Ким Чен Ун не успяха да постигнат споразумение и не подписаха съвместен документ. На 30 юни 2019 г. се проведе третата среща между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун, която се проведе в демилитаризираната зона на границата на КНДР и Република Корея.

САЩ удължават санкциите срещу Северна Корея с още една година

САЩ удължават санкциите срещу Северна Корея с още една година

Решение на Белия дом

На 5 октомври миналата година представители на САЩ и Северна Корея се срещнаха в Швеция, но преговорите на работното ниво приключиха напразно. След това ръководителят на делегацията на КНДР Ким Мюн-гил обяви провала на преговорите и посъветва американската страна да разгледа по-добре собствената си позиция. Държавният департамент на САЩ не се съгласи с тази оценка и нарече срещата конструктивна.