Проливните дъждове нахлуват в северната част на Мозамбик, два дни след като циклона Кенет, който разруши сградите и прекъсна комуникациите, предаде "Ройтерс.

Броят на загиналите е нараснал до пет, заявява говорителят на ООН, цитирайки правителството. Агенциите за помощ се борят да оценят степента на опустошението, тъй като много области остават откъснати.

Циклонът Кенет донесе бури и ветровете до 280 км / ч, като това е втората мощна буря, която ударя бедната нация в рамките на шест седмици.

Циклонът уби трима души в Коморските острови, преди да премине към Мозамбик, който все още се бори да се справи с въздействието на маришкия циклон Идай. Идай изравни пристанищния град Бейра и донесе наводнения, които убиха над 1000 души в южна Африка.

Световната програма по прехраната предупреди, че през следващите дни Кенет ще изхвърли два пъти повече дъжд в северната част на Мозамбик, което ще предизвика опасения от повторение на наводненията в регион, като той е податлив на наводнения и свлачища.

Най-малко 1000 са жертвите на циклона "Идай" в Мозамбик

Най-малко 1000 са жертвите на циклона "Идай" в Мозамбик

Червеният кръст и Червеният полумесец определят циклона като "огромен и ужасяващ"

Според правителствени служители почти всички домове на остров Ибо са били унищожени, като съседният континентален район Макомия също претърпя тежки щети.

Подробности за пълния размер на опустошенията все още не са ясни, тъй като агенциите за помощ се борят да достигнат или да се свържат с такива райони откъснати от бурята.

Правителството и агенциите за помощ заявиха, че 30 000 души са били преместени на безопасно място преди бурята, но според оценките са били изложени на риск почти 700 000 души.

Правителството е създало 20 центъра за евакуация в Пемба, но са необходими самолети, тъй като много от засегнатите райони не са достъпни по шосе.