Подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (СДС) ще се координират със сирийските правителствени войски, за да отблъснат всякаква турска инвазия на север. Това заяви пред "Ройтерс" командирът на СДС, посочвайки, че Дамаск трябва да използва своите системи за противовъздушна отбрана срещу турски самолети.

Анкара обяви, че подготвя нова офанзива в части от Северна Сирия, контролирани от СДС - воден от кюрдите съюз, който се оглавява от кюрдските отряди за защита на народа (YPG).

Новите заплахи откроиха сложната мрежа от връзки в Северна Сирия - докато Турция счита YPG за терористична организация, сирийските кюрдски сили са подкрепени от Вашингтон и също са в координация с правителството на Сирия и неговия съюзник Русия.

Ръководителят на СДС Мазлум Абди обяви, че неговите сили са "отворени" за работа със сирийски войски за борба с Турция, но уточни, че няма нужда да се изпращат допълнителни сили.

Турция ще проведе операция в Северна Сирия

Турция ще проведе операция в Северна Сирия

Анкара очаква конкретни действия от Финландия и Швеция

Основното нещо, което сирийската армия може да направи, за да защити сирийската територия, би било да използва системи за противовъздушна отбрана срещу турски самолети, обясни той.

Сирия гледа на Турция като на окупатор в северната част на страната, а миналия месец външното министерство в Дамаск заяви, че ще счита всяко ново турско нахлуване като "военни престъпления и престъпления срещу човечеството".

Турция подкрепи бунтовнически групи в сблъсъците срещу силите на сирийския президент Башар ал Асад и СДС. Тя използва бойни самолети и все по-често дронове, за да се насочва към териториите, контролирани от СДС, където сирийските кюрдски власти са създали система за управление, отделна от Дамаск.

Блинкън съветва Турция да не започва офанзива в Сирия

Блинкън съветва Турция да не започва офанзива в Сирия

Ще "подкопае регионалната стабилност"