Сирийската армия предприе настъпление, за да си върне изгубените вчера позиции, превзети от ДАЕШ („Ислямска държава”), в Дейр ез Зор, след като водената от САЩ коалиция извърши въздушни удари. Това заяви военен източник от сирийските въоръжени сили, цитиран от „Франс прес”.

Ударите на коалицията убиха 80 сирийски военни, Русия и САЩ се скараха
Обновена

Ударите на коалицията убиха 80 сирийски военни, Русия и САЩ се скараха

Другите 100 са били ранени

Припомняме, Русия и САЩ си размениха остри критики, след като сирийската армия и Москва алармираха, че четири бойни самолета и дрон на коалицията са бомбардирали позиции на режима на Асад. При атаката загинаха най-малко 90 войници. Русия обвини Вашингтон, че подкрепя ДАЕШ и нарушава споразумението за разрешаване на конфликта. Руското правителство поиска свикване на извънредно заседание на Съвета за сигурност, в което представители на САЩ и Русия се нападнаха словесно. От Пентагона се опитаха да успокоят ситуацията, заявявайки, че ударите не са били целенасочени.

„Ислямска държава” свали сирийски МиГ

„Ислямска държава” свали сирийски МиГ

Сирийски боен самолет, принадлежащ на сирийския режим

Сирийската армия премина от отбрана в настъпление. След американските въздушни удари тя се беше изтеглила от няколко позиции, а след това премина в атака”, изтъкна източникът.

Според друг военен източник при летището на Дейр ез Зор армията си е върнала повечето позиции на връх Тхурда с руско-сирийска въздушна подкрепа. Бойната авиация на двете страни е бомбардирала района около летището, както и контролирани от джихадистите квартали и пътя, който свързва Дейр ез Зор с Маядни на юг.

Връх Тхурда е стратегически, защото се извисява над военното летище, контролирано от правителствените войски, и ако ДАЕШ поеме контрол над върха, артилерията й ще застраши излитащите самолети.

Сирийският център за наблюдение на човешките права информира, че боевете все още продължават. Обстрелват се позиции на ДАЕШ. 30 терористи са убити.

Почти цялата провинция е под контрола на групировката.