Кметът на Лондон предизвика скандал тази сутрин, след като описа американския президент Барак Обама като „полукениец” в статия за вестник „Сън”, съобщава БиБиСи.

Припомняме, Обама е на тридневно посещение в Обединеното кралство.

Някои казват, че това е презрително отношение към Великобритания. Някои казват, че е символ на омразата на президента с полукенийски корени към Британската империя, на която Чърчил е бил ревностен защитник, написа Борис Джонсън в статията.

Така кметът на Лондон коментира споменатото от него премахване на бюст на Уинстън Чърчил от Овалния офис още с влизането на Обама в Белия дом. Обаче от Белия дом многократно опровергаваха през годините, заявявайки, че бюстът заема важно място извън Treaty Room в резиденцията на президента.

Обама агитира Лондон да остане в ЕС по време на визитата във Великобритания

Обама агитира Лондон да остане в ЕС по време на визитата във Великобритания

Това смята американският президент Барак Обама

Американският президент е роден в САЩ. Баща му е от Кения, а майка му е американка, което кара някои американци да оспорват президентството на Обама. 

Коментарите на Джонсън бяха остро разкритикувани от поддръжниците Великобритания да остане в ЕС. Според някои статията на кмета на Лондон е „потресаваща” и „неприемливо опетняваща”.