Министърът на правосъдието на Италия ще изпрати инспектори в Сицилия след публикуване на медийна информация, че прокурори са подслушвали стотици телефонни разговори на най-малко 15 журналисти, които отразяват миграцията в Средиземно море, пише "Гардиън".

Италианският вестник "Домани" разкри в петък, че магистрати в Трапани, които разследват неправителствени организации за спасяване на мигранти и благотворителни организации за съучастничество в трафик на хора, са подслушвали телефонни разговори на журналисти със спасителите и се предполага, че са разкрили източниците на журналистите.

Британското издание е разгледало документи, които подробно описват как прокуратури в Сицилия тайно са подслушвали разговори между журналисти и служители на организациите. Обсъждана е конфиденциална информация, свързана с журналистическите им материали.

Адвокати и организации описаха подслушването като една от най-сериозните атаки по медиите в историята на Италия.

Правосъдният министър Марта Картабия поиска проверка на разследването в Трапани. Според източник, близък до правителството, министърът е изпратил инспектори в Сицилия, за да проверят дали са нарушени правата на журналистите.

Десетки депутати поискаха от правителството да се намеси. Предложено е и законодателство за защита на журналистите от подслушване на разговорите им с източници.

Прокурори в Трапани твърдят, че файлът със записите на разговорите на журналистите им е предаден от бившия водещ прокурор и че възнемеряват да поискат от съдия да ги унищожи.

Няколко журналисти, чиито телефони са подслушвани тайно от разследващи през 2017 г., разкриха как либийски трафиканти на хора са били наети от либийската брегова охрана, която е получила от Италия четири патрулни кораба след сключване на споразумение с тогавашния италиански вътрешен министър Марко Минити.