Издайникът от британската аналитична фирма Cambridge Analytica разкри, че канадската компания AggregateIQ е работила върху софтуер, наречен "Рипън" (Ripon), който е използван за установяване на републикански гласоподаватели преди президентските избори в САЩ през 2016 г., информира "Ройтерс".

От AggregateIQ не са коментирали разкритията на Кристофър Уайли - бивш служител на Cambridge Analytica.

Издайникът, свързван със скандала с “Фейсбук”, постави под въпрос Брекзит

Издайникът, свързван със скандала с “Фейсбук”, постави под въпрос Брекзит

Той каза, че избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ го е мотивирало

Преди Кристофър Уайли разкри как Cambridge Analytica е използвала лични данни от "Фейсбук", за да помогне за избирането на Доналд Тръмп.

Рипън, градът, в който Републиканската партия е основана през 1854 г., е името на инструмент, позволяващ събиране на данни за гласоподаватели, подбиране на конкретни гласоподаватели, провеждане на проучвания сред избирателите и др.

"Има реално доказателство в публичния домейн, че AIQ действително е създала "Рипън", софтуер, който използва алгоритми от данните на "Фейсбук", разкри Уайли пред Комисията по цифрови технологии, култура, медии и спорт в британския парламент.

От AggregateIQ заявиха пред "Ройтерс" на 24 март, че никога не са били част от Cambridge Analytica и никога не са сключвали договор с компанията.

Британската фирма Cambridge Analytica обяви, че не е споделяла никаква информация от "Фейсбук" на AggregateIQ. Допълва се, че не са се свързвали с AggregateIQ от декември 2015 г.

По-рано Кристофър Уайли и адвокатите му обявиха, че кампанията за Брекзит е била финансирана незаконно. В скандала е замесена и въпросната канадска компания.