Европейският съюз (ЕС) регистрира повишение в броя на молбите за убежище за първи път от бежанската криза през 2015 г., разкрива нов доклад, цитиран от "Политико".

Това се дължи предимно на увеличените молби на латиноамериканци.

Повече от 700 000 души са подали молби за закрила в ЕС през 2019 г., което е с 13% ръст спрямо 2018 г., става ясно от публикуваните от Европейската служба за подкрепа в областта на убежището данни. Но все още е наполовина по-малко в сравнение с 1,4 милиона молби през 2015 г., предимно от Близкия изток и Африка.

Оттогава има постоянен спад на молбите за убежище, но въпросът как да се справят с потока от имигранти продължава да разделя страните членки.

Увеличението е предимно заради пристигналите от държави от Латинска Америка, които имат безвизов достъп до Шенгенската зона. Например молбите на венецуелски граждани са се удвоили между 2018 и 2019 г. до повече от 45 000 на фона на политическата и икономическата нестабилност в страната. Това прави Венецуела третата страна с най-много бежанци, като изпреварва Ирак, Пакистан и Нигерия.

Най-много молби са подадени от граждани на Сирия и Афганистан, съответно 10% и 8% от всички молби.

Докладът показва, че има увеличение на подадените молби през втората половина на 2019 г., което предполага, че тази тенденция може да се запази и през 2020 г.

В същото време по-малко мигранти се опитват да влязат в ЕС нелегално, тъй като много имат достъп до Шенгенската зона без виза.

Увеличението на молбите за убежище не е в резултат на нелегална имиграция.

Общо на 1/3 от тези, които са потърсили убежище, им е осигурена някаква форма на защита в ЕС миналата година.