След 140 години в Холандия отново има популация на вълци, съобщава еколози, цитирани от БиБиСи. Вълците са преследвани в много европейски страни преди повече от век, но постепенно се връщат обратно на континента.

От 2015 г. насам в Холандия се наблюдават случайно мигриращи вълци. Предполага се, че тези животни преминават временно от Германия и впоследствие се връщат там.

Еколози в Холандия проследяват две женски в района Велуве, като проследяват отпечатъци и събират изпражнения, от които могат да идентифицират ДНК.

"Това е като Тиндер, може да ни каже дали е мъжки или женски, дали са единаци и търсят партньор и да ви разкаже за семейството им", коментира екологът Мирт Крют. Техните данни потвърждават, че една женска е останала в продължение на шест месеца и сега може да се счита за "установена".

В района е наблюдаван и мъжки вълк и може да се каже, че се наблюдава първата холандска глутница, събират се данни за втора женска.

Но вълците създават и противоречия. Във Франция, след завръщането им от Италия през 1992 г., популацията им разраства бързо. Животновъди на овце и кози се оплакват от зачестяващи нападение, като са докладвани около 12 000 инцидента.

Те могат да получат обезщетение, ако разполагат с мерки за защита, като електрически огради или кучета-пазачи, но много от тях са все още ядосани за щетите, причинени на стадата.

Френското правителство сформира план и през февруари миналата година определи целева популация от 500 вълците  до 2023 г. Въпреки това, се предполага, че този брой може да бъде достигнат или надминат тази зима. 

Вълците са защитени от Бернската конвенция и могат да бъдат убити само при определени обстоятелства.

В Холандия, еколози работят от 2008 г. насам, за да подготвят холандците за този момент - връщането на вълците в страната.

Екологът Роланд Вермюлен коментира, че вълци предпочитат елен или дива свиня. Всъщност, овцете за тях са "като нездравословна храна - junk food", и с тях се хранят най-вече бродещи вълци или такива с по-малко опит в лова.

Той смята, че в Холандия има място за 22 глутници, всяка с по 5-8 вълка. Дали страната може да се учи от другите държави и да намери подходящ баланс, ще стане ясно през следващите години.

Вълците - основна тема на коалиционните преговори в Германия

Вълците - основна тема на коалиционните преговори в Германия

"Трябва да държим под контрол разпространението на вълците"