Втората най-многолюдна държава в Австралия заяви, че мъж на 80 години e починал през нощта от коронавирус. Това е първият смъртен на страната от вируса за повече от месец, тъй като държавата регистрира двуцифрен ръст в случаите за осмия пореден ден.

Щатът Виктория съобщи за 20 случая за една нощ, каза главният здравен директор на Виктория Брет Сътън пред репортери в Мелбърн, приемайки състоянието на близо 1900 след записването на 17 във вторник и 16 ден преди това.

Подемът на нови случаи във Виктория предизвика страхове от втора вълна, като досега 241 случая в държавата бяха определени като предаване на общността.

Властите във Виктория, която се превърна в гореща точка за вируси в Австралия, се опитват да ограничат разпространението на вируса в половин дузина предградия в най-големия град Мелбърн.

Властите смятат, че скокът в новите случаи е причинен от семейни събирания, посещавани от хора с леки симптоми.

Държавата през уикенда удължи извънредното си положение с още един месец и възстанови ограниченията за събиранията, след като видя рязко покачване на ежедневните инфекции.

През март големите хранителни стоки в Австралия поставиха строги ограничения за покупките на тоалетна хартия, докато купувачите ограбваха рафтовете в пристъп на паника, предизвикана от страховете заради блокирането на коронавирус.

Въпреки скока в случаите във Виктория, съседният щат Нов Южен Уелс (NSW) заяви, че няма да въведе затваряне на границите между държавите.

Премиерът на NSW Гладис Береджиклян обаче призова хората в щата да избягват да пътуват до южната си съседка.

След като наложи ограничения в началото на огнището на коронавирус в сравнение с повечето други страни, Австралия започна да облекчава блокирането си миналия месец, за да съживи икономиката си след значително забавяне на броя на инфекциите.

Досега Австралия избяга от голям брой жертви от новия коронавирус, с малко над 7500 инфекции и 103 смъртни случая, подпомогнати от строги мерки за блокиране и правила за социално дистанциране.