Полиция се ступва в центъра на Отава в това, което шофьорите на камиони се опасяваха, че е прелюдия към потушаването на протестите срещу ограниченията на Covid-19, които парализираха канадската столица за близо три седмици, съобщава "Гардиън". 

Шефът на градската полиция обяви намерението си да разбие протеста и да върне центъра на града "през следващите дни" и рано в четвъртък екипи започнаха да издигат огради пред парламента.

Вътре премиерът Джъстин Трюдо каза на депутатите, че е "крайно време тези незаконни и опасни дейности да спрат". "Те са заплаха за нашата икономика и отношенията ни с търговските партньори", каза той. "Те са заплаха за обществената безопасност."

Бяха изпратени допълнителни полицаи от Квебек, за да подсилят градската полиция в Отава, провинциалната полиция на Онтарио и Кралската канадска конна полиция в града.

След проливен дъжд полицията раздаде втори кръг от писмени предупреждения - повечето от които бяха отказани от протестиращите или веднага изхвърлени.

"Аз съм румънец, живях през комунизма - това е комунистическа страна", казва Кристиан Мунтеан, шофьор на камион от Уиндзор, Онтарио, който каза, че няма намерение да напуска.

Други членове на така наречения конвой на свободата се присмиваха на полицаите, като някои ги наричаха "предатели", а други твърдяха, че нямат право да придвижват превозните средства, блокиращи центъра на града.

Отава представлява последната крепост на самозвания конвой на свободата след седмици на демонстрации и блокади, които затвориха граничните пунктове в САЩ, нанесоха икономически щети на двете страни и създадоха политическа криза за Трюдо. Протестите вдъхновиха и подобни конвои във Франция, Нова Зеландия и Холандия.

Предупрежденията от полицията дойдоха дни след като Трюдо се позова на Закона за извънредни ситуации на Канада, като даде право на правоприлагащите органи да обявят блокадите за незаконни, да теглят камиони и да накажат шофьорите, като ги арестуват, замразяват банковите им сметки и спират лицензите им.

От края на януари протестиращи в камиони, трактори и моторни домове задръстиха улиците на столицата и пречеха на граничните пунктове. Първоначално демонстрациите се фокусираха върху изискването на Канада за ваксина за камиони, влизащи в страната, но скоро се превърнаха в широка атака срещу предпазните мерки срещу Covid-19 и правителството на Трюдо.

Протестите в цялата страна привлякоха подкрепа от десни екстремисти и военни ветерани, а властите се колебаеха седмици наред да предприемат действия срещу тях, отчасти поради страх от насилие. 

От вторник служители на Отава казаха, че 360 превозни средства са останали в блокадата в центъра на града, което е по-малко от около 4000. Окупацията вбеси много жители на Отава, които се оплакват, че са тормозени и сплашвани.

В кафене близо до протестите една жена каза: "Не ме интересува какво прави полицията, стига да сложи край на това нещо. Работя на две работни места и когато се прибера вкъщи, чувам само клаксоните. Писна ми от това. Просто искам да свърши."

Полицията в Отава с ултиматум към протестиращите: Напуснете незабавно

Полицията в Отава с ултиматум към протестиращите: Напуснете незабавно

Органите на реда заплашват с арести и конфискация на превозните средства