Словенските депутати одобриха лявоцентристката кандидатура на Марян Шарец за поста министър-председател след седмици на политическа несигурност заради резултатите от парламентарните избори през юни, информират АФП и "Ройтерс".

Бившият комедиант беше подкрепен с 55 гласа срещу 31 в 90-местния парламент. Той ще се превърне в най-младия премиер на Словения. Шарец е на 40 г.

Снимка 373734

Източник: ЕПА

По време на заседание на парламента новият премиер обяви, че правителството ще се ангажира Словения да стане част от основните държави в ЕС.

Той описа членството на държавата в ЕС и НАТО като "две големи постижения" за страната.

"Листа Марян Шарец" зае втора позиция след изборите на 3 юни, но Шарец планира да формира правителство с четири други леви партии.

Изборите бяха спечелени от антиимигрантската дясноцентристка Словенска демократическа партия на Янез Янша. Тя спечели най-много места, 25, но не успя да привлече достатъчно съюзници за формиране на мнозинство.

Бившият актьор и комик, чиито втори мандат като кмет на Камник в Северна Словения изтича тази година, има 15 дни да състави кабинет с 5-партийна лявоцентристка коалиция, която се води от "Листа Марян Шарец", но зависи от подкрепата на крайнолявата Левица, която в платформата си е заложила напускане на НАТО.