Словения ще почете около 4000 души, починали от Covid-19 с панихида в гробището в Любляна днес. Събитието ще бъде почетено от президента Борут Пахор и други висши служители на Словения, предаде STA.

Страната регистрира около 200 000 заразени, от които 185 000 са оздравели.

Припомняме, че през февруари, Словения смекчи някои от въведените мерки срещу разпространението на коронавирус. Движението отново беше разрешено в цялата страна и началните училища ще отворят от понеделник, след като правителството реши да премахне общинските и регионалните ограничения, които са в сила от месеци.

Вечерният час между 21:00 и 6:00 часа обаче остана в сила.

След постепенния, но траен спад на заболеваемостта и хоспитализациите, Словения навлезе в оранжево ниво, като в четвъртък правителството взе решение за облекчаване на ограниченията.

През октомври миналата година страната въведе полицейски час и забрана за пътуване в рамките на страната. Спешните служби и тези, които трябва да пътуват за работа, бяха освободени от мярката.

Словения смекчава някои COVID мерки

Словения смекчава някои COVID мерки

Остава в сила вечерният час

Правителството също така намали лимита за частни събирания от 10 души на шестима и забрани всички освен съществените пътувания между 12-те области на страната. По-големите ученици и студентите се обучаваха онлайн.

Подобно на няколко други страни в региона, Словения успешно ограничи първата вълна на коронавируса през пролетта, но не успя да спре вълната от новозаразени през последните седмици.

През декември, Словения започна масово тестване за коронавирус. Тестването не беше задължително. От Министерството на здравеопазването съобщиха, че програмата има за цел ограничаване разпространението на вируса, намаляване на броя на приетите в болница и смъртните случаи.