В събота Словения разположи полиция на граничните пунктове с Хърватия и Унгария, за да предотврати потенциални заплахи за сигурността, предава "Ройтерс".

Правителството на Словения реши в петък да въведе временен граничен контрол до 30 октомври, следвайки примера на съседа си Италия, която въведе контрол върху преминаването на границата със Словения, за да подобри вътрешната сигурност.

Полиция беше разположена на 14 гранични пункта с Хърватия и Унгария, съобщи словенската информационна агенция STA. На останалите 18 няма да има постоянно полицейско присъствие.

Пътуващи се редят на опашки за проверка на документите си на ГКПП Обреже на границата с Хърватия, където проверки не бяха извършвани от 1 януари тази година, когато Хърватия се присъедини към безконтролното Шенгенско пространство.

Обяснявайки решението си да въведе граничен контрол, правителството се обоснова със заплахи за сигурността, които може да идват от, както каза, "членове на различни терористични и екстремистки движения и групи", движещи се от зони на въоръжени конфликти и целящи да достигнат Европа.

Той също така цитира възхода на организираната престъпност в Западните Балкани.

Франция затяга сигурността по границата с Белгия след атаката в Брюксел

Франция затяга сигурността по границата с Белгия след атаката в Брюксел

Няма конкретна заплаха за страната към момента