Четирима прокурори по случая срещу Роджър Стоун подадоха оставка като протест, след като препоръката им за присъда беше отхвърлена от правосъдното министерство на президента Доналд Тръмп, пише "Гардиън".

Аарън Зелински, Джонатан Кравис, Адам Джед и Майкъл Марандо напуснаха случая, докато демократите настояха да се проведе независимо разследване заради опасно политизиране и опорочаване на Министерството на правосъдието.

Федералните прокурори искат от 7 до 9 години затвор за Роджър Стоун

Федералните прокурори искат от 7 до 9 години затвор за Роджър Стоун

По делото за руската афера…

Разрастващата се криза повдига нови въпроси около ролята на главния прокурор Уилям Бар, който е критикуван, че е пристрастен и верен на Тръмп.

67-годишният Стоун беше признат за виновен миналия ноември по седем обвинения, включително възпрепятстване на правосъдието, лъжесвидетелстване пред Конгреса и натиск на свидетели. Той е шестият бивш съветник на Тръмп, който е осъден по случаи, свързани с разследването на Робърт Мълър за намеса на Русия на президентските избори през 2016 г.

Роджър Стоун пледира невинен

Роджър Стоун пледира невинен

Срещу Стоун са повдигнати седем обвинения

В понеделник прокурорите поискаха Стоун да лежи в затвора между 7 и 9 г. Според държавното обвинение действията му показват "презрение към този съд и върховенството на закона".

Но малко преди 02,00 часа във вторник Тръмп изрази недоволството си в "Туитър".

Истинските престъпници са от другата страна, нищо не им се случи на тях. Не може да се допуска такава съдебна грешка, написа той в социалната мрежа, но не представи доказателства.

Обвиненията срещу Роджър Стоун не са свързани с Тръмп, категоричен Белият дом

Обвиненията срещу Роджър Стоун не са свързани с Тръмп, категоричен Белият дом

Това няма нищо общо с президента

С необичаен ход във вторник в съда бяха внесени промени в препоръката за присъдата на Стоун, като се отхвърлят аргументите на прокурорите и се отбелязва, че присъда от 7-9 г. е твърде тежка.

Четиримата прокурори по случая неочаквано подадоха оставка.

Правосъдното министерство се предполага, че трябва да действа независимо от Белия дом при разследване, но Бар се доказа като яростен защитник на Тръмп.

Американският лидер не е разговарял с правосъдното министерство по случая, но Тръмп твърди, че има "абсолютното право" да го направи.

Финалното решение за съдбата на Стоун е на окръжния съдия Ейми Бърман Джаксън. Миналия юли тя забрани на Стоун да използва социални мрежи.