Случай на изнасилване в Германия предизвика дебат каква трябва да бъде минималната възраст за поемане на наказателна отговорност, пише "Гардиън".

Пет деца от България изнасилиха жена в Мюлхайм. Изнасилването шокира Германия и предизвика дебат за възрастта за наказателна отговорност. Петте момчета - три на 14 г. и две на 12 г. - бяха задържани от полицията в петък вечерта във връзка с престъпление от сексуален характер. 18-годишната жертва е приета в болница, а впоследствие е освободена за домашно лечение.

Джамбазки изригна за българските цигани, изнасилили млада жена в Германия

Джамбазки изригна за българските цигани, изнасилили млада жена в Германия

Войводата публикува и снимка със заподозрените, която е поместена във вестник "Билд"

В понеделник прокуратурата в Рурска област обяви, че единият от 14-годишните е оставен в ареста заради опасност от рецидив - момчето вече на няколко пъти има прояви на сексуално насилие. Останалите деца са спрени от училище до 15 юли, когато започва лятната ваканция.

В сряда сутринта германски медии съобщиха, че полицията разследва още един случай на сексуално нападение от непълнолетни в същия град. При последния случай 15-годишно момиче е било обградено от пет момчета на възраст между 11 и 17 г., които впоследствие са тормозили и са опипвали момичето. Нападението е станало в понеделник вечерта.

Шокиращата новина за петте деца от България

Шокиращата новина за петте деца от България

На човек неизбежно му се свива сърцето, когато чуе "изнасилвачи, произхождащи от България"

Нападенията в Мюлхайм идват на фона на два знакови случая на изнасилване в Германия. През януари регионалният съд във Вупертал призна за виновни 8 младежи в изнасилване на 13-годишно момиче до плувен басейн в град Велберт, Северен Рейн-Вестфалия. Във Фрайбург, близо до границата с Швейцария, 11 мъже на възраст между 18 и 30 г. са изправени пред съда за изнасилване на 18-годишна жена миналия октомври.

Според германските закони децата на възраст под 14 г. не могат да бъдат подвеждани под наказателна отговорност.

В сравнение с държави като Англия, Уелс и Северна Ирландия, където деца на възраст от 10 г. могат да бъдат подведени под наказателна отговорност, възрастта за наказателна отговорност в Германия е относително висока.

Но случаят в Мюлхайм доведе до призиви възрастта за наказателна отговорност да бъде намалена до 12 г.

В Германия задържаха българско момче за изнасилване

В Германия задържаха българско момче за изнасилване

Води се разследване

Статистика на полицията в Германия от последните три години показва, че като цяло има спад на заподозрените на възраст под 14 г., които са задържани за престъпления. Но броят на младежите над 14 г., задържани за сексуални престъпления, се е увеличил за същия период от 1420 на 2118.