Смъртна присъда получи обвиненият за изнасилването и убийството на 8-годишната Зайнаб в източната провинция на Пакистан Пенджаб. Това е решението, което взе Антитерористичният съд в Лахоре, съобщиха световните информационни агенции. 

Обвиненият мъж е 24-годишният Имран Али, съсед на семейството, работил като строителен работник. Той е съден поотделно за насилието, причинено на детето - приживе и посмъртно. Признал е, че е причинил същото на поне още 9 деца, като повечето престъпления са извършени в последните 18 месеца. 

В хода на разследването бяха разпитани повече от 50 мъже, за които имаше подозрение, че може да са съпричастни. Според първоначалната информация, насилниците бяха поне трима. 

Най-малко трима отговорни за изнасилването и убийството на Зайнаб в Пакистан

Най-малко трима отговорни за изнасилването и убийството на Зайнаб в Пакистан

Вълна от протести и насилие провокираха случаите на отвлечени и убити момичета

Почернените родители на детето изразиха удовлетворение от присъдата и поискаха наказанието да бъде изпълнено публично, така че да бъде пример за останалите престъпници, както и да бъдат спасени други деца. 

Припомняме, че случаят на Зейнеб доведе до протести и сблъсъци на разгневени пакистанци, които обвиниха и полицията в бездействие. Той се пренесе и по света, където хаштагът "Справедливост за Зайнаб" обедини хората в осъждането на жестокото деяние. Този и много други случаи хвърлят светлина върху проблема с насилието нас малолетни в страната, който продължава да бъде болезнено актуален.