Най-малко 26 души са загинали през изминалата нощ в столицата на Филипините Манила в хода на полицейска акция срещу наркоразпространението, съобщи Ройтерс.

Това е втора кървава нощ в Манила през тази седмица заради ожесточената война на президента на Филипините Родриго Дутерте срещу производството и разпространението на наркотици в страната и свързана с това престъпност.

Припомняме, вчера стана ясно, че полицията във Филипините е убила 32 души при акция, част от войната на Дутерте срещу наркотиците. Това е най-високият брой смъртни случаи за един ден в хода на войната на Дутерте до сега.

Филипинската полиция уби 32-ма души във войната с наркотиците

Филипинската полиция уби 32-ма души във войната с наркотиците

Убити са заподозрени наркотрафиканти, които са оказали въоръжена съпротива на органите на ред

Вчерашната акция беше проведена в провинция Булакан, на север от столицата Манила. Убитите са заподозрени наркотрафиканти, които са оказали въоръжена съпротива на органите на реда.

Относно убийствата президентът Дутерте обясни, че смъртта на 32 прстъпници в Булакан е хубаво нещо. След това Дутерте добави: "Хайде да убива по още 32-ма всеки ден. Може би така ще можем да намалим това, което дърпа държавата надолу".

Според официалния говорител на полицията в Манила убийствата от тази нощ са били дело на мащабни операции. До смъртните случаи се стигнало след като заподозрените наркотрафиканти решили да окажат съпротива на органите на реда.

Човешките права да не ходят в Минданао, отсече Дутерте

Човешките права да не ходят в Минданао, отсече Дутерте

Тилърсън и Дутерте обсъдиха проблема с КНДР

Според докладите на полицията в Манила и Булакан в хода на операциите са задържани 179 души. В районите били проведени общо 84 специализирани акции. Повече акции били проведени от полицаи под прикритие, които се представяли като цивилни и искали да си закупят дрога от улицата в по-слабо развитите квартали.

По думите на говорителя на полицията в Манила акциите не били само срещу разпространението на наркотици, а и срещу уличните престъпления, битовата престъпност и други.

Удължиха военното положение на филипинския остров Минданао

Удължиха военното положение на филипинския остров Минданао

261 депутати се съгласиха да се удължи военното положение