Митът за Жана д'Арк е много далеч от действителността. До този извод са стигнали авторите на книгата "Аферата Жана д'Арк", съобщиха агенциите.

Книгата е плод на над 10-годишни изследванияна авторите-журналисти.

Всичко, което ни е известно за нея, е лъжа, включително и името й.

Изследването е базирано на 19 писма на Жана, три от които носят нейния подпис. Никъде Жана не е наричана "д'Арк". По-скоро, името й е Жана д'Орлеан.

Най-вероятно, тя не е била и скромна селянка, а по-скоро е принадлежала към висшите класи, умеела е да язди и е говорела френски както в кралския двор. Самата тя отрича селски произход по време на процеса в Руан.

 Подозрителни са и обстоятелствата около смъртта й. Възможно е мъченическата смърт на кладата също да е мит. Според историческите данни, Жана д' Арк е умряла на кладата през 1431 г., но съществуват многобройни свидетелства, че е била забелязана в Метц, Арлон, Кьолн и Орлеан след 1436 г.

Предполага се, че общественото мнение тогава и сега съзнателно е било манипулирано. Жана е била използвана като психологическо оръжие в борбата с англичаните.

Митът е съживен в края на 19-и в., когато Франция търси своя икона. Жана от Лотарингия става символ на Френската република. Канонизирана е през 1920 г.