Силна снежна буря, ударила магистрала в северна Япония, причини катастрофа на 130 автомобила, един човек е загинал, а 10 души са ранени, съобщава БиБиСи.

Бурята удря участък от магистралата Тохоку в префектура Мияги около обяд (03:00 GMT) във вторник. Около 200 души са в плен на скупчването на колите и в момента спасителите са на мястото, съобщиха служители.

През последните седмици Япония е засегната от силни снежни бури, като в някои части на страната се наблюдава двойно по-висок от очаквания снеговалеж.

Властите вече са въвели ограничение на скоростта от 50 км  на пътя поради видимостта. По време на инцидента максимална скорост на вятъра от около 100 км/ч, съобщиха местните метеорологични власти. На пострадалите се осигурява питейна вода, храна и одеяла, за да се стоплят.

Снегът е засегнал част от високоскоростната железопътна мрежа на Япония, като редица влакове в района на Тохоку са спрени. Според местните медии, в региона се очаква до 40 см сняг през следващите 24 часа.

Тази зима страната преживява голямо количество снеговалежи. Миналият месец обилен снеговалеж блокира за два дни над 1000 превозни средства на магистралата Канецу.

Времето е толкова лошо, че е свикано спешно заседание, премиерът на страната Йошихиде Суга призова обществеността за предпазливост.

Загинали и стотици пострадали заради снеговалежи в Япония

Загинали и стотици пострадали заради снеговалежи в Япония

Над 500 полета бяха отменени