Фоторепортерът на Асошиейтед прес Бурхан Йозбилиджи спечели наградата за 2017 г. на конкурса "Уърлд прес фото" (World Press Photo) за проявена смелост и самообладание при заснемане на покушението срещу руския посланик в Турция, съобщава осведомителната агенция.

Убиха руския посланик в Анкара при нападение

Убиха руския посланик в Анкара при нападение

Външното министерство на Русия потвърди, че посланикът е починал

Снимката на Йозбилиджи е част от серия, озаглавена "Убийство в Турция", която също спечели в категорията Spot News - Stories. Снимките улавят моментите преди и след полицаят Мевлют Мерт Алтънташ да извади пистолет и да застреля посланик Андрей Карлов на изложба в Анкара на 19 декември 2016 година.

Авторът на снимките заяви, че професионалният му инстинкт е изиграл роля, въпреки че пред него се е разиграла шокиращата сцена.

Беше изключително горещо, сякаш имах вряща вода в главата си и след това много студена, много студена. Изключително опасно. Но в същото време аз разбрах, че това е голяма история, беше история, много, много важен инцидент, поясни Йозбилиджи.

"Веднага реших да свърша работата си, защото можех да бъда ранен, дори да загина, но най-малко трябваше да представя добра журналистика", добави фоторепортерът, който има над 30-годишен стаж.

Неговите снимки спечелиха в конкуренцията на 80 408, представени в престижния конкурс от 5 034 фоторепортери от 125 държави. Журито връчи награди в 8 категории на 45 фоторепортери от 25 държави.