Малкият коалиционен партньор на германския канцлер Ангела Меркел с ултиматум към консерваторите. Социалдемократите поискаха от консерваторите положителни резултати до следващата година, заплашвайки да прекратят съюза си, ако няма подобрение, информира "Ройтерс".

Меркел губи 10% в Хесен, "Алтернатива за Германия" за първи път влиза в парламента

Меркел губи 10% в Хесен, "Алтернатива за Германия" за първи път влиза в парламента

Регионалните избори са важен тест за управляващите

Заплахата е отправена след слабото представяне на местните избори в Хесен. Християндемократите на Меркел спечелиха изборите, но получиха 27,2% подкрепа, показват предварителните резултати. Това е загуба за консерваторите, тъй като партията получи 38,3 на сто на изборите през 2013 г.

Представянето на социалдемократите е още по-плачевно. Те спечелиха 19,6% в сравнение с 30,7% преди пет години - най-слабият резултат в западната провинция от 1946 г. Социалдемократите се борят за втората позиция със Зелените, които също получават 19,6 на сто.

Изборите в Хесен – важен тест за коалицията на Меркел

Изборите в Хесен – важен тест за коалицията на Меркел

Консерваторите и социалдемократите ще изгубят подкрепа за сметка на Зелените

Лидерът на левицата Андреа Налес заяви, че ще публикува пътна карта с мерки за постигане на напредък на коалицията. Тя поясни, че ще направят оценка на прилагането на тази карта през следващата година и ще преценят дали това правителство е правилното място за тях.

"Състоянието на правителството е неприемливо", подчерта тя.

Посланието й е ясно: Социалдемократическата партия иска да види осезаеми резултати до следващата година или партийните лидери ще напуснат коалицията на Меркел.

Налес отбеляза, че партията й иска коалиционното правителство да изготви ясен работен план с проекти, които да бъдат приложени до есента на 2019 г. Средносрочният преглед на правителството е през есента на следващата година, когато консерваторите и социалдемократите ще оповестят резултатите от приложените политики и постигнатия напредък.

Фолкер Буфиер, настоящият премиер на консерваторите в Хесен и съюзник на Меркел, заяви, че партията е постигнала целта си да води следващото правителство, но добави: "Понесохме болка заради загубите".

Ангела Меркел се подготвя за втора изборна катастрофа

Ангела Меркел се подготвя за втора изборна катастрофа

Вотът в неделя може да тласне голямата коалиция в Германия към нова криза

"Посланието към управляващите партии в Берлин е: Хората искат по-малко спорове и по-голяма концентрация върху важни проблеми", подчерта той.

Преди две седмици Християнсоциалният съюз спечели на местните избори в Бавария, но отчете най-слабото си представяне от 1950 г.

Слабите изборни резултати могат да засилят дебата за наследник на Меркел, която доминира в германската политика от 13 г.

Силното представяне на Зелените в Хесен означава, че Буфиер вероятно ще остане премиер и лидер на коалиция на християндемократите със Зелените.

Другият голям победител е крайнодясната "Алтернатива за Германия", която за първи път влиза в местния парламент. Тя получава 12,8 на сто подкрепа. След тези избори партията вече има представителство във всички 16 местни парламента.