Агенти на украинските служби за национална сигурност нахлуха в сградата на украинската газова компания Нафтогаз.

10 сътрудници на специалното подразделение Алфа са влезли в сградата, 5 от тях са блокирали кабинета на зам.-главния счетоводител, а останалите са отишли в други кабинети.
Те обикалят кабинети на нашите заместници, заяви представител на компанията.

Служителите на службите са облечени с черни камуфлажни дрехи, с маски на лицата и са въоръжени с автомати "Калашников". Те отказват да отговарят на въпроси.

Междувременно стана ясно, че зам.главният счетоводител Мария Кушнир е получила хипертонична криза и след като в блокирания й кабинет са допуснати лекар и адвокат, тя е откарана в киевска болница.

Киевски съд обяви обиска за незаконен и забрани акцията и следствието. Съдът е сезиран от "Блока на Юлия Тимошенко"
                      Още... 

Според говорителя на украинската компания Землянски службите за сигурност се опитват да конфискуват оригиналите на договора между „Газпром" и „Нафтогаз".

Към момента обаче той няма информация дали спецчастите вече разполагат с оригиналите.
Землянски посочи, цитиран от Инетрфакс, че ако подобно нещо се случи, работата на компанията ще бъде блокирана.

Проверката е във връзка с криминално разследване, започнало тази седмица, за отклонение на газ на стойност 900 млн. долара, предаде АП.

На трети март службите за сигурност са задържали зам.-началника на регионалната митница по енергетиката Тарас Шепитко.

Арестът е в рамките на разследване срещу длъжностни лица на Нафтогаз за разхищение на 6,3 млрд. куб. м. газ, на стойност 7.4 милиарда гривни.

Службата за сигурност на Украйна заявява, че разследването се провежда под надзора на Главната прокуратура и е в рамките на пълномощията, с които службата разполага.

В същото време президентът Виктор Юшченко проведе среща с първия заместник-директор на „Нафтогаз Украйна" Игор Диденко. Диденко отговаря за юридическите въпроса в компанията. 
Срещата е предварително уговорена, но от пресцентъра на президентството отказаха да съобщят темата и повода за нея.

Газпром" изрази надежда, че събитията в Киев няма да повлияят на пълното и своевременното изплащане на „Нафтогаз Украйна" по февруарските доставки на природен газ.

Според контракта Украйна трябва да изплаща всеки медец към 7 число сумите за доставка за миналия месец. Това означава, че до три дни Украйна трябва да преведе на „Газпром" около 400 милиона долара.

За трудности предупредиха още преди дни самите украински власти. Днес обаче пресаташето на „Нафтогаз" Валерий Землянски увери, че проблеми този месец няма да има.

В късния следобед спецовете от Алфа са напуснали сградата на Нафтогаз, но следователите от Службата за сигурност са останали, продължавайки изземването на документи.
Те са поискали да им бъдат представени оригиналите на по газовите контракти.

Малко по-късно и следователите - охранявани от двама от Алфа, са напуснали сградата на Нафтогаз, без да вземат със себе си каквито и да е документи, съобщи, цитиран от ГазетаРу, говорителят на компанията Валентин Землянски.