"Илинден" преди да потъне,
отнемайки живота на 15 българи.
От петък е в сила забраната за корабоплаване в Охридското езеро, съобщава скопският "Утрински весник".

Заповедта на министерството на транспорта е предизвикала протести сред собствениците на корабчета. Те я определят като незаконна и нерационална, тъй като влиза в сила в разгара на туристическия сезон.

Стотици туристи не са могли да отплават към манастира „Св. Наум".

Причината за прекратяването на корабоплаването по известния македонски туристически обект, е че всички плавателни съдове трябва да се пререгистрират във френската фирма „Бюро Веритас" след прекратяването на договора с „Лойд"

Немската компания "Лойд" отказва продължаване на договора за регистриране и контрол на охридските плавателни съдове 15 дни преди крайния му срок.

Представителят на компанията за Македония е привлечен по обвинението за потъването на корабчето "Илинден" през септември миналата година. При инцидента тогава загинаха 15 български туристи.

Собствениците на охридските плавателни съдове са недоволни от избора на френската фирма, тъй като нейната цена била четири пъти по-висока от цената, предложена от българска фирма.

Според протестиращите корабособственици за пререгистрацията на корабите сега ще трябва да се заплаща по 7 500 евро, докато предложението на българския корабен регистър е било за цена 1 500 евро.

С тази забрана се нанася тежък удар за охридския туризъм, тъй като всеки изгубен ден носи големи щети, обяснява Горан Истияноски от Сдружението на корабособствениците.