Руско проучване, тестващо ефективността на реваксинацията със Sputnik V за защита срещу нови мутации на коронавирус, дава силни резултати, заявиха руски изследователи, цитирани от "Ройтерс". 

Миналия месец президентът Владимир Путин нареди проучване до 15 март на ваксините, произведени в Русия, за тяхната ефективност срещу нови варианти, разпространяващи се в различни части на света.

"Неотдавнашно проучване, проведено от Център" Гамалея " в Русия, показа, че реваксинацията с ваксината Sputnik V работи много добре срещу нови мутации на коронавирус, включително британски и южноафрикански щамове на коронавируса", ​​каза Денис Логунов, заместник-директор на център, който разработи Sputnik V.

Очаква се резултатите от изпитанието да бъдат публикувани скоро, но това беше първата индикация за протичането на тестовете. Все още няма подробности.

Комбинирането на "Спутник V" с ваксините на "Модерна" и "Пфайзър" бори мутациите на COVID-19?

Комбинирането на "Спутник V" с ваксините на "Модерна" и "Пфайзър" бори мутациите на COVID-19?

Русия готова да съдейства на двете компании за по-голяма ефективност

Някои учени повишиха възможния риск тялото да развие и имунитет към самия вектор, разпознавайки го като натрапник и опитвайки се да го унищожи.

Но разработчиците на Sputnik V не се съгласиха, че това би създало дългосрочни проблеми.

"Ние вярваме, че ваксините, базирани на вектори, всъщност са по-добри за бъдещи реваксинации от ваксините, базирани на други платформи", каза Логунов.

Той заяви, че изследователите са открили, че антителата, специфични за векторите, използвани от ваксината, които биха могли да генерират антивекторна реакция и да подкопаят работата на самия изстрел, са отслабнали "още 56 дни след ваксинацията".

ЕС може да одобри руската ваксина "Спутник V" през март

ЕС може да одобри руската ваксина "Спутник V" през март

В очакване на пробив в европейския пазар

Това заключение се основава на изпитание на ваксина срещу ебола, разработена по-рано от Института "Гамалея", използвайки същия подход като за изстрела Sputnik V.

Имунитетът срещу вектори не е нов проблем, но е подложен на подновен контрол, тъй като компании, включително Johnson & Johnson, очакват редовни ваксинации срещу COVID-19, като годишни ваксини срещу грип, за борба с новите варианти на коронавируса.

Руската ваксина, регистрирана на 11 август 2020 г., включва две дози, които се прилагат в интервал от 21 дни. Първата доза се основава на човешкия аденовирус тип 26, а втората - на човешкия аденовирус тип 5.