Прокурори в Сърбия твърдят, че няма доказателства Новак Джокович да е представил на австралийските власти фалшиви сертификати за Covid тестове, предаде BBC.

Миналата седмица репортаж на медията хвърли съмнение върху документите, посочвайки, че серийните номера не са в последователност с други от същото време.

Тестовете на Джокович бяха необходими, за да влезе той в Австралия за участие на Откритото първенство на страната, въпреки че не е ваксиниран. В крайна сметка молбата му за виза беше отхвърлена и той не можа да играе на турнира. След решението на властите беше депортиран.

Според прокуратурата в Белград Министерството на здравеопазването на Сърбия е потвърдило, че тестовете и сертификатите на Джокович са автентични.

Институцията е проверила електронната база данни, която съдържа подробна информация за тестовете и резултатите, и тя показва, че първоначалният положителен тест на Джокович и последвалият отрицателен резултат са били валидни.

Документите, представени от адвокатите на Джокович пред федералния съд в Австралия, включват два сертификата за Covid (PCR) тест - единият с положителен резултат на 16 декември, а другият - с отрицателен резултат на 22 декември. Германска изследователска група, наречена Zerforschung, първа забелязва несъответствие - по-ранният тест има по-висок код на потвърждение от по-късния. Серийните номера на документите се разминават с тези на други, събрани през същия период, съобщи и BBC.

Но в сряда прокуратурата на Сърбия съобщи: "Установено е, че Новак Джокович е бил тестван многократно и резултатите от тестовете от 16 декември и 22 декември са валидни."

Изявлението на прокуратурата идва в навечерието на срещата между тенисиста и сръбския президент Александър Вучич.

Съдът в Австралия разкри мотивите си да отхвърли визата на Джокович

Съдът в Австралия разкри мотивите си да отхвърли визата на Джокович

Тенисистът е можел да провокира антиваксърски настроения