Австралийският съд е имал основание да се опасява, че Новак Джокович може да вдъхнови антиваксърски настроения, затова е отменил визата му. Това се посочва в мотивите за решението, публикувани днес и цитирани от BBC.

Тенис звездата се подготвяше за Откритото първенство на Австралия, когато министърът на имиграцията на Австралия анулира визата му по съображения, свързани със "здравето и реда". Излагайки мотивите си да подкрепи решението, съдът заявява, че противопоставянето на Джокович на ваксините е добре известно.

"Една емблематична световна тенис звезда може да повлияе на хора от всички възрасти", посочва съдът. Той констатира, че Джокович може да насърчи "младите и впечатлителните хора да му подражават".

Според тричленния съдебен състав подобно влияние може да засегне не само привържениците на кампанията срещу ваксинирането, но и "хора, които просто не са сигурни или се колебаят дали да се имунизират".

Мотивите посочват, че Джокович е предпочел да не се имунизира в продължение на година, след като ваксините срещу коронавирус са станали достъпни, и антиваксърските групи го представят като "герой и икона".

Джокович първоначално беше задържан от граничните служители, когато пристигна в Австралия в началото на януари, и визата му беше анулирана. Но той спечели съдебно дело, оспорвайки това решение, преди министърът на имиграцията Алекс Хоук да се намеси и да я анулира отново на 14 януари. Този път адвокатите на сърбина твърдяха, че световният номер едно в мъжкия тенис никога не е казвал на хората да не се ваксинират и решението на министъра не се основава на факти. Съдебният състав обаче отхвърли тези твърдения.

След решението на съда Джокович беше депортиран и във вторник се завърна у дома в Белград. В сряда британският вестник Sun съобщи, че спортистът обмисля да съди австралийското правителство за милиони долари заради "лошо отношение".

Премиерът на Австралия: Тригодишната забрана на Джокович може да приключи по-рано

Премиерът на Австралия: Тригодишната забрана на Джокович може да приключи по-рано

Тенисистът беше депортиран от страната в неделя