Шотландските националисти ще търсят сформиране на "прогресивен съюз" с опозиционната Лейбъристка партия, ако на изборите през следващия месец никой не спечели мнозинство, но партията иска в замяна втори референдум за независимост.

Това заяви първият министър на Шотландия Никола Стърджън, цитирана от "Ройтерс".

Великобритания ще гласува на предсрочни избори на 12 декември. Социологическите проучвания показват, че управляващите консерватори водят с около 10% на лейбъристите.

Първи партиен пакт на Острова от повече от столетие за спиране на Брекзит

Първи партиен пакт на Острова от повече от столетие за спиране на Брекзит

Пактът между Либералните демократи, националистите от Партия на Уелс (Плейд Къмри) и Зелената партия

В Шотландия Шотландската национална партия има 35 от 59 депутати, като някои социологически изследвания показват, че ще спечелят още повече места.

"Ако има висящ парламент...депутатите от Шотландската национална партия ще търсят сформиране на прогресивен съюз за изваждане на торите от правителството", обяви Стърджън на събитие в Единбург, което поставя начало на предизборната кампания на шотландските националисти.

"Шотландската национална партия няма да подкрепи партии, които не признават основния принцип на правото на народа на Шотландия да избере бъдещето си", добави тя.

Ще грабна избирателите на лейбъристите, закани се Найджъл Фараж

Ще грабна избирателите на лейбъристите, закани се Найджъл Фараж

Ние ще нараним Лейбъристката партия по най-удивителния начин

На референдум през 2014 г. повечето шотландци гласуваха против отделяне от Великобритания, но пък подкрепиха оставане в ЕС на плебисцита през 2016 г., което се използва от Шотландската национална партия за набиране на подкрепа за втори референдум за независимост.

Лейбъристката партия не изключва втори референдум за независимост на Шотландия и днес Стърджън каза, че лейбъристите се доближават до позицията й.

"Позицията на лейбъристите, мисля, че се насочва в правилната посока", смята Стърджън.

Междувременно медии съобщават, че премиерът на Великобритания Борис Джонсън и лидерът на лейбъристите Джереми Корбин ще участват на дебат на 6 декември по Би Би Си. Дебатът ще се проведе в Саутхямптън. Друг дебат е планиран за 29 ноември, на който ще участват седем топ британски политици от различни партии.

Джон Бъркоу: Брекзит е най-голямата грешка на Великобритания от ВСВ

Джон Бъркоу: Брекзит е най-голямата грешка на Великобритания от ВСВ

Не мисля, че ще помогне на Великобритания. Брекзит е най-голямата грешка на тази страна след войната. Уважавам премиера (Борис) Джонсън, но Брекзит не ни помага. По-добре е да сме част от (ЕС) от силния блок