Днес се възобновяват мирните преговори за прекратяване на конфликта в Сирия, като двете враждуващи страни не показват признаци да са готови да направят компромис по основния казус: бъдещето на президента Башар Асад, съобщава „Франс прес”.

Организираните от ООН разговори, които ще се провеждат в Женева, с подкрепата на САЩ и Русия, са част от първите сериозни дипломатически усилия за прекратяване на войната между сирийската опозиция и Дамаск, откакто Москва се намеси през септември 2015 година.

С наближаването на петата годишнина от конфликта, западни държави изглежда са по-решени да се сложи край на войната, която подтикна стотици хиляди бежанци към Европа и помогна за надигането на ДАЕШ („Ислямска държава”).

Макар че сътрудничеството между Вашингтон и Москва помогна за намаляване нивото на насилие и докара враждуващите страни в Женева, позициите на правителството и опозицията разкриват, че има крехка база за мирно уреждане на конфликта.

Намеквайки за евентуално ескалиране на войната, ако няма прогрес, руското военно министерство обяви, че бунтовниците са използвали зенитно-ракетна система за сваления в събота сирийски боен самолет.

Бунтовници обявиха, че са свалили самолета със зенитно-ракетна система, искайки повече подобни оръжия, но западни страни са твърдо убедени, че не трябва да им се предоставят, тъй като има потенциална заплаха за гражданската авиация, ако ислямисти се сдобият с такива комплекси.

Отразявайки увереността на сирийското правителство, външният министър Уалид Муалем предупреди опозицията да не се заблуждава, че ще може да вземе властта на масата за преговори, отхвърляйки провеждане на разговори за бъдещето на Асад.

Опозицията има малка надежда, че инициативата в Женева ще ги доближи до целта им, а именно свалянето на Асад. Обявявайки решението си да участва на преговорите, основната опозиционна група обяви, че правителството се подготвя за още война.

От сирийската опозиция обявиха още, че са готови да се бият, въпреки че в последните месеци понесоха загуби, и се надяват да получат повече оръжия от държави като Саудитска Арабия, ако политическият процес се разпадне.