Стефани Станчева е на 33 и вече е професор в Харвард и съветник на френското правителство. Наскоро престижният вестник "Монд" я обяви за най-добрия млад икономист.

Стефани е професор и преподавател по икономика в Харвард. Списание "Икономист" я определя като един от най-добрите млади икономисти на десетилетието, а в края на май френския вестник "Монд" я поставя на първо място, отбелязва бТВ.

"Мисля, че това, което им хареса, са разузнаванията ми по темата за данъците, неравенствата. Никога не ми е било цел да стигна до Харвард, винаги ми е било цел да правя добра научна работа, да правя колкото се може по-добра научна работа", споделя проф. Стефани Станчева, преподавател по икономика в Харвард.

Преподавателката в Харвард е родена в Кричим, когато е на три - семейството й напуска страната.

"Пътят беше доста дълъг, аз съм родена в България, живяла съм в Германия, Франция, учих в Париж и после в САЩ, така че беше доста дълъг път и бих казала с доста работа и доста труд", спомня си проф. Станчева.

На 18 печели пълна стипендия в Кеймбридж, продължава образованието си в Масачузетския технологичен университет, където на 31 става професор. Избрана е за преподавател в Харвард, сред стотици други кандидати.

"Мисля, че шансът е много малък и затова човек трябва да се чувства невероятно щастлив и трябва да го използва, за да направи нещо добро", обясни проф. Стефани Станчева.

Освен успехи в научната кариера, тя съветва френското правителство по икономическите въпроси.

Изследванията й са фокусирани върху дългосрочните последици от данъчната политика. Иска да работи за подобряване на икономиката ситуация у нас.

"Един от големите проблеми е, че в България има доста корупция и това е трудно да се изследва, защото корупцията е нещо скрито, но се усеща на много нива, и това е проблем за много реформи", казва Стефани.

И не изключва и възможността някои ден да се върне да живее в България.

"Какво бих променила в България?! Искам да каже, че това е една страна, която страшно много обичам и искам българите да живеят много по-добре. Много искам да променя това, че младите хора отиват в чужбина и не се връщат. И затова бих искала да направя България по-атрактивна за младите хора", обясни младата проф. Станчева.