80 държави в момента ограничават износа на маски и други важни продукти и стоки. Това се казва в доклад на Световната търговска организация (СТО).

Забраните са наложени от 72 членки на СТО и осем държави, които не са членки на СТО. Само 13 членуващите са уведомили световния търговски орган за това решение, както се изисква от неговите разпоредби.

Липсата на прозрачност относно ограниченията и неуспехът на международно сътрудничество може да подкопае усилията за забавяне на разпространението на болестта COVID-19, която е заразила 2,64 милиона души по света и е убила 184 910, заяви СТО.

"Въпреки че въвеждането на ограничителни мерки за износ е разбираемо, липсата на международно сътрудничество в тези области рискува да се откъснат страните, зависими от вноса, от отчаяно необходими медицински продукти и да предизвика шок от доставките", се казва в доклада на СТО. "Такива мерки възпрепятстват спешно необходими доставки."

Забраните за износ в Европа заплашват доставки на инсулин

Забраните за износ в Европа заплашват доставки на инсулин

Организации са притеснени за 60 млн. пациенти с диабет, вече застрашени от COVID-19

Забраните и ограниченията за износ обикновено са забранени в СТО, въпреки че има изключения, които позволяват временни мерки за предотвратяване или облекчаване на критичен недостиг на хранителни продукти или други продукти, които са от съществено значение за договарящата страна износител.

Ограниченията за пътуване вече забавиха потока от стоки, необходими за борба с пандемията, но ограниченията за износ затрудняваха правителствата и предприятията да коригират решенията за покупки и да намерят нови доставчици, се казва в доклада.

Миналия месец ръководителите на групата на 20-те големи икономики заявиха, че всички спешни мерки, предприети в отговор на пандемията, трябва да бъдат целенасочени, пропорционални, прозрачни и временни, но оттогава се появиха нови ограничения за износ.

Миналата седмица Съединените щати поискаха от Китай да преразгледа новите правила за износа на защитно оборудване след оплаквания, че правилата задържат доставките.

Франция разшири списъка си с лекарства, които са изправени пред ограничения за износ, въпреки многократните призиви на Европейския съюз да вдигне бордюри, които биха могли да причинят недостиг в други страни.

Забраниха износа на маски, предпазни дрехи и дезинфектанти

Забраниха износа на маски, предпазни дрехи и дезинфектанти

Може по изключение с разрешение на министъра на здравеопазването

СТО каза, че ограниченията могат да подтикнат другите да следват примера и допълнително да намалят наличните доставки.