Ръководителят на НАТО прогнозира, че Обединеното кралство ще продължи да бъде пример по отношение на разходите за отбрана, дори когато Великобритания се бори с криза в публичните си финанси, пише "Политико"

По време на посещение на Даунинг стрийт №10 в сряда, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг похвали новия премиер на Обединеното кралство Риши Сунак и неговото правителство за неговата силна подкрепа за трансатлантическия алианс.

Предшественикът на Сунак Лиз Тръс се ангажира да увеличи разходите за отбрана до 3 процента от БВП до 2030 г. Но Сунак - чието правителство встъпи в длъжност, изправено пред икономическа криза и черна дупка за милиарди лири в публичните финанси - не каза дали ще се придържа към това обещание, докато неговите министри търсят спестявания.

Макрон укрепва Франция като ядрена сила в защита на Европа и глобални конфликти

Макрон укрепва Франция като ядрена сила в защита на Европа и глобални конфликти

Франция засилва военно и ядрено сътрудничество с Британия, разчита и на Германия

Запитан от "Политико" дали се чувства успокоен от плановете за разходи за отбрана на Обединеното кралство на фона на опасенията, че правителството може да се наложи да намали своите ангажименти, Столтенберг каза, че е "напълно уверен, че Обединеното кралство ще продължи да дава пример" в тази област.

"Обединеното кралство е пример в продължение на много години, когато става въпрос за разходи за отбрана, харчейки повече от 2 процента от БВП. Все повече и повече съюзници сега следват примера на Обединеното кралство", добави той.

Запитан доколко е загрижен от нарастващата умора на Запада от военните усилия в Украйна, Столтенберг каза, че проучванията на общественото мнение показват, че страните от НАТО са готови да продължат да предоставят подкрепа "колкото е необходимо". Но той призна, че има "някои гласове, които имат различни мнения", характеристика на демокрациите.

Великобритания засилва подкрепата си за украинските военни през зимата

Великобритания засилва подкрепата си за украинските военни през зимата

Страната е решена да даде на украинските войници най-добрите основни умения

По-рано в сряда Столтенберг бе гост на британския министър на отбраната Бен Уолъс в армейския и тренировъчен лагер Lydd в Кент, където украински новобранци се обучават да се бият във войната срещу Русия.

По време на това посещение Столтенберг каза, че схемата на Обединеното кралство представлява "важен пример за това как Обединеното кралство е високо ценен съюзник на НАТО, което е наистина важно, когато става въпрос за предоставяне на подкрепа за обучение на Украйна".

Столтенберг заяви, че е окуражаващо, че украинските войски са успели да освободят повече територии, само часове след като руският министър на отбраната Сергей Шойгу нареди изтегляне от Херсон.

"Победите, печалбите, които украинските въоръжени сили постигат, принадлежат на смелите, украински войници, но разбира се, подкрепата, която получават от Обединеното кралство, от съюзниците и партньорите в НАТО, също е от съществено значение", каза Столтенберг.

Литва ще е домакин на следващата среща на върха на НАТО

Литва ще е домакин на следващата среща на върха на НАТО

Тя ще се проведе на 11-12 юли във Вилнюс