Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е готов да се срещне с руския президент Владимир Путин, "ако контекстът е правилният". Според него диалогът е важен в "трудните" отношения между Москва и Алианса.

"Вярвам в диалога с Русия", каза той в интервю за ДПА. "И следователно, ако контекстът е правилният, аз, разбира се, съм готов да се срещна с президента Путин".

Русия предупреди, че НАТО се готви за мащабен конфликт

Русия предупреди, че НАТО се готви за мащабен конфликт

Русия отново тества Су-57 в Сирия и се похвали, че превъзхожда западните си колеги

"Вярвам, че е по-добре да се срещнем, отколкото да не се срещаме, и да седнем и да разговаряме. И особено, когато нещата са тежки, важно е да седнем на същата маса", добави той.

"Русия е нашият най-голям съсед, Русия е тук, за да остане и ние трябва да се стремим към по-добри отношения с Русия", каза още генералният секретар.

"Но дори и без подобряване на отношенията с Русия, ние трябва да се оправяме с трудни отношения с Русия" отбеляза Столтенберг.

Пентагонът съветва НАТО да прецени ангажимента на Турция

Пентагонът съветва НАТО да прецени ангажимента на Турция

Заради заплахата й да затвори свои военни бази за военни от САЩ

НАТО също насочи внимание към предизвикателствата, свързани с Китай, макар че Столтенберг подчерта, че Китай и Русия са много различни случаи.

НАТО не си създава нов противник. Това, което прави, е просто да признае, че възходът на Китай носи последици. Има и някои възможности, но и също някои предизвикателства, обясни Столтенберг.

Не става въпрос за придвижване на НАТО към Южнокитайско море, а фактът, че Китай се доближава до нас. Виждаме как сериозно инвестират в европейска инфраструктура. Виждаме ги в Африка. Виждаме ги в Арктика. И виждаме ги също, разбира се, в киберпространството, предупреди той.

Столтенберг: НАТО е в най-сложната ситуация за сигурността в историята си

Столтенберг: НАТО е в най-сложната ситуация за сигурността в историята си

След срещата във Великобритания, която показа разделението на лидерите