Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг проведе разговори с външните министри на Полша, Естония, Латвия и Литва, обсъди кризата в Беларус и ситуацията с Алексей Навални, се посочва в изявлението на Северноатлантическия алианс.

"Генералният секретар подчерта, че НАТО следи отблизо развитието на ситуацията в Беларус и призова беларуските власти да демонстрират пълно зачитане на основните права, включително свободата на словото и правото на мирен протест. Той също така изрази сериозна загриженост относно произволното задържане и отвличането на фигури от опозицията, призовавайки техните неприемливи нарушения на международните норми", се казва в него.

Лукашенко обяви, че може би е бил на власт твърде дълго

Лукашенко обяви, че може би е бил на власт твърде дълго

"Да, може би прекалих малко"

"Всички съюзници подкрепят суверенна и независима Беларус. И Минск, и Москва трябва да зачитат правото на белоруския народ да определя собственото си бъдеще", коментира Столтенберг.

Според Столтенберг, "Алиансът остава бдителен, строго отбранителен и готов да възпира всяка агресия срещу съюзниците в НАТО".

"В региона няма натрупване на НАТО и министрите се съгласиха с генералния секретар, че никой не трябва да използва неоснователни твърдения като претекст за репресии срещу мирни белоруски протестиращи".

Генералният секретар на НАТО и външните министри обсъдиха ситуацията с Навални. "Съюзниците са обединени в осъждането на тази атака и призовават Русия спешно да демонстрира прозрачност и да привлече отговорните лица към правосъдие. Съюзниците също така призовават Русия незабавно да разкрие съответната информация пред Организацията за забрана на химическото оръжие".

НАТО вижда атака срещу Алианса, настоява Русия да покаже цялата си програма "Новичок"

НАТО вижда атака срещу Алианса, настоява Русия да покаже цялата си програма "Новичок"

Кремъл подчертава, че няма вещества с кодове име "Новичок", но такива има в НАТО