Стотици протестираха в събота в британската столица Лондон и други градове в Англия и Уелс срещу плана на правителството да предостави на полицията нови правомощия за справяне с демонстрациите. Протестиращите минаха покрай Бъкингамския дворец и се събраха пред сградите на парламента. Протестиращи скандираха "Жените се страхуват навсякъде, на полицията и правителството не им пука!" преминаха покрай "Даунинг Стрийт 10", предаде Time.

Лондонската столична полиция заяви, че повечето хора са се опитали да се придържат към социалното дистанциране, но малцинство е блокирало пътя.

Протестите се провеждаха през дългия празничен уикенд за Великден, включително в уелската столица Кардиф и в градовете в Северна Англия Ливърпул, Манчестър и Нюкасъл.

Според условията на законопроекта, който обхваща Англия и Уелс, полицията ще може да забрани или да прекрати протестите. Неотдавнашен протест срещу новото законодателство в Бристъл, Югозападна Англия, прерасна в сблъсъци, при което полицаи бяха ранени, полицейски участък беше повреден и полицейски превозни средства бяха запалени.

Полицията в Северна Ирландия притеснена от взривоопасната атмосфера заради Брекзит

Полицията в Северна Ирландия притеснена от взривоопасната атмосфера заради Брекзит

Полицейските патрули бяха засилени

Отделно 27 полицейски служители бяха ранени по време на безредици в Северна Ирландия в петък вечерта и осем души бяха арестувани. Причините за размириците са неясни. Полицейската служба на Северна Ирландия съобщи, че 15 служители са ранени в Белфаст, след като са били обект на насилие от предимно млади хора, хвърляли по тях камъни, фойерверки и самоделни взривни устройства.

Политическите лидери призоваха за спокойствие през дългия Великденски уикенд. Първият министър на Северна Ирландия Арлин Фостър призова младите хора "да не се вкарват в безпорядък".