Най-малко 106 републиканци в Камарата на представителите на САЩ (долната камара на американския конгрес) призоваха Върховния съд да започне дело за касиране на изборите в четири ключови щата, предаде "Спутник".

Според тях, има данни за допуснати сериозни нередности при гласуването и те оспорват резултатите от него.

Щабът на Тръмп иска касиране на вота в Джорджия

Щабът на Тръмп иска касиране на вота в Джорджия

Счита резултатите за недействителни

На 8 декември властите в щата Тексас заведоха дело с искане за касиране на вота в щатите Джорджия, Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин, в които на кандидатът на демократите Джо Байдън бе обявен за победител.

В делото главният прокурор на Тексас Кен Пакстън твърди, че гласуването в тези щати е проведено в нарушение на конституцията, тъй като незаконно е променено законодателството под предлог пандемията от коронавирус.

Четирите щата имат срок до четвъртък, за да отговорят на делото.

Припомняме, че почти всички щати завериха резултатите от президентските избори, което означава, че новоизбраният президент Джо Байдън ще си осигури необходимото мнозинство в Избирателната колегия.

Изборът на президент в САЩ по някакъв начин е непряк.

Почти всички щати завериха резултатите от президентските избори в САЩ

Почти всички щати завериха резултатите от президентските избори в САЩ

Всички щати с изключение на Уисконсин

Всеки щат изпраща определен брой електори, като се основава на населението на щата. Победителят на президентските избори е кандидатът, който получи най-малко 270 електорални гласа в Избирателната колегия. Крайният срок за заверяване на резултатите от щатите е 35 дни след изборния ден, тъй като позволява да се разрешат евентуални спорове.

Ако всеки щат потвърди резултатите до крайния срок, по-късно Конгресът не може да се намеси за промяна на решението на избирателите в тези щати.

Всички щати с изключение на Уисконсин завериха резултатите си преди крайния срок и Байдън си осигури мнозинство.

Кампанията на Доналд Тръмп все още води дела в някои щати, включително в Уисконсин. Но тези искания са с малък шанс за успех и като цяло няма да засегнат резултата от изборите.

Вчера Върховният съд отхвърли искане на републиканците да се обявят за невалидни милиони бюлетини в ключовия щат Пенсилвания, пуснати по пощата. Това е още едно голямо поражение за американския лидер.

Следващата седмица Избирателната колегия официално ще гласува за потвърждаване на победата на Байдън.

Този процес обикновено минава плавно, но тази година привлече огромно внимание заради отказа на Тръмп да признае поражението си на изборите.

Тръмп лично се намесил в опит да обърне резултатите в Пенсилвания

Тръмп лично се намесил в опит да обърне резултатите в Пенсилвания

Тръмп два пъти се обадил на председателя на Камарата на представителите

Имаше опасения, че милиардерът може да попречи на щатите да заверят резултатите от изборите навреме, но това не се материализира.

В съобщение от кампанията на Тръмп обявиха, че ще продължат да се борят.