Британски журналист, отразяващ войната в Украйна, беше прострелян и ранен след обстрел в Киев, съобщи BBC. Това е главният кореспондент на Sky News Стюарт Рамзи. Той е бил с негови четирима колеги.

Журналистът Стюарт Рамзи е бил улучен в долната част на гърба. Телевизионен оператор е бил улучен два пъти, докато бягал от колата, която ги преследвала, бронежилетката го предпазила. Неговите членове на екипа успели да избягат от превозното средство, като през цялото време казвали, че са журналисти. Британците се добрали до близка фабрика, където ги пуснали да влязат. След това чуждите журналисти били евакуирани от украинската полиция.

Премиерът Борис Джонсън похвали храбростта на екипа на Sky News и каза, че те са рискували живота си, така че "истината е казана".

Той каза в туит : "Свободната преса няма да бъде сплашена или уплашена от варварски и безразборни актове на насилие".

В петък беше обявено, че BBC временно спира работата на журналистите си в Русия в отговор на нов закон, който заплашва да затвори всеки, който Русия смята, че е разпространил "фалшиви" новини за въоръжените сили. CNN и Bloomberg News направиха същото.

Достъпът до уебсайтовете на BBC вече беше ограничен в Русия, но BBC News на руски все още ще се произвежда извън страната.