Високопоставен член на пробизнес настроената германска Свободна демократическа партия заяви в интервю за списание, че не очаква сформирането на коалиция преди края на годината, информира Ройтерс.

Следващата седмица консерваторите на Меркел, най-големият блок в парламента, макар че изгуби подкрепа за сметка на крайнодесните на изборите през септември, ще започнат разговори за формиране на коалиция "Ямайка" със Зелената партия и свободните демократи.

Партиите трябва да разрешат разногласията си по важни въпроси като мигрантите, данъците, реформата в ЕС и околната среда.

Запитан дали партиите могат да работят заедно, заместник-председателят на свободните демократи Волфганг Кубицки заяви пред "Шпигел": "Може да се успее. Най-важното нещо е изграждането на доверие между участниците и да се отдели повече време".

"Заради това би било илюзия да се вярва, че можем да приключим преговорите до Коледа", поясни той.

Вчера финансовият министър Волфганг Шойбле заяви, че е оптимист, че Меркел и нейните консерватори ще успят да постигнат споразумение за ново коалиционно управление преди Коледа.

През миналата неделя християндемократите на Меркел и Християнсоциалният съюз се разбраха за мигрантската политика. Те постигнаха споразумение за ограничаване приема на мигранти в Германия на година до 200 000.

Но Кубицки поясни, че споразумението е едва началната точка.

"Ако християндемократите и Християнсоциалният съюз смятат, че споразумението им трябва да бъде приложено в този вариант, аз ще стана и ще напусна", предупреди той.

Спекулира се, че свободните демократи ще поискат финансовото министерство, за да се присъединят към коалиция "Ямайка". Кубицки каза, че лидерът на партията й Кристиан Линднер ще реши дали да поеме поста на финансов министър или лидерът на парламентарната група.

Но Фолкер Каудер, лидер на консерваторите в парламента, наскоро заяви, че финансовото министерство трябва да остане в ръцете на партията му.

Вътрешният министър Томас де Мезиер призова партиите да бъдат прагматични.