Ебола е обявена за заплаха за общественото здраве в международен план, след като заразен е пренесъл вируса в град с два милиона души в Демократична република Конго и е починал, съобщават световни агенции.

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че е време светът да предприеме действия, след като агенцията на ООН би тревогата с цел спиране разпространението на смъртоносното заболяване.

С 90% смъртност, ебола показва нуждата от доверие между наука и общество

С 90% смъртност, ебола показва нуждата от доверие между наука и общество

СЗО предупреждава, че светът навлиза в "нова фаза", големи огнища на смъртоносни болести са "ново нормално"

Повече от 1600 души са починали от август 2018 г. Това е втората вълна на разпространение на ебола в историята, която се появи в регион, определен за военна зона.

46-годишният пациент е свещеник, който се е заразил, докато е бил на посещение в град Бутембо - епицентър на новата вирусна вълна. Здравните власти в Конго твърдят, че мъжът е взел автобус за 200 километра от Бутембо до Гома миналата седмица. Той починал на път за лечебно заведение. Град Гома, който граничи с Руанда, е голям транспортен център. Той е с население повече от 2 милиона души, което го прави най-големият град, който може да бъде засегнат от вируса.

Втора жертва на ебола в Уганда

Втора жертва на ебола в Уганда

Потвърден е случай и с 3-годишно дете

Експерти от СЗО предупреждават, че случаят със свещеника може да "промени играта", тъй като Гома е "врата към света".

Здравните власти в Конго съобщават, че са установили 60 души, които са имали контакт със свещеника, след като се разболял. Половината от тях са ваксинирани против ебола.

В Конго са регистрирани 2512 случая и до момента са починали 1676 души.

Повече от 2000 заболели от ебола в Конго

Повече от 2000 заболели от ебола в Конго

"Тъжно и разочароващо събитие"

Ебола за първи път се появява през 1976 г. в Южен Судан и ДР Конго. Името на вируса произлиза от река Ебола, където е открит. Обикновено се съобщава за по-малко от 500 случая всяка година и няма съобщения за случаи между 1979 и 1994 година.