Главният учен на Световната здравна организация - СЗО Соумя Сваминатан заяви по време на конференция в петък, че вариантът Делта на COVID-19, открит за първи път в Индия, се превръща в глобален доминиращ щам на болестта.

"Вариантът Делта е на път да се превърне в доминиращ вариант в световен мащаб поради повишената си преносимост", коментира Сваминатан.

Тя също така отбеляза, че СЗО е разочарована от резултатите от първоначалното проучване на ваксината CureVac, което показва само 47% ефективност срещу вируса.

Ваксината пропусна целта за ефективност от 50%, определена от СЗО и спря стотици потенциални доставки на ваксини.

99% от последните случаи на COVID-19 в Британия са вариант Делта

99% от последните случаи на COVID-19 в Британия са вариант Делта

Има увеличение на хоспитализациите в сравнение с вариант Алфа

Делта вариантът вече присъства в повече от 80 страни. По-трансмитивен от алфа варианта, той поражда опасения за по-нататъшни загуби на човешки живот и ограничителни мерки, пише "Дойче веле".

Докато Индия се бори със смъртоносна втора вълна, Великобритания наблюдава нарастване на случаите на COVID-19 въпреки ваксинациите. Германия също е предпазлива по повод на друга вълна, подтикната от делта варианта.

Какво всъщност е делта вариантът?

Най-ранният документиран случай на COVID-19, причинен от вариант делта (B.1.617.2), е открит за първи път в индийския щат Махаращра през октомври 2020 г. и оттогава се е разпространил широко в Индия и по света. Световната здравна организация (СЗО) го определи като "вариант на безпокойство" на 11 май.

Досега СЗО е идентифицирала четири такива: алфа (B.1.1.7), бета (B.1.351), гама (P.1) и делта.

Делта вариантът има множество мутации. Учените не знаят точната функция на тези мутации към този момент, но те са свързани с това да позволят на вируса да се свърже с клетките на хората и да помогне на вируса да избегне някои имунни реакции, коментира Диипти Гурдасани, клиничен епидемиолог в университет кралица Мери в Лондон.

Делта вариантът е широко разпространен и досега е открит в повече от 80 държави, според СЗО. Във Великобритания са открити десетки хиляди случаи, според глобалната научна инициатива GISAID, което е най-големият брой идентифицирани случаи на делта в дадена държава досега.

Каква е разликата между варианта делта и варианта делта плюс?

Появиха се и доклади за по-инфекциозна подлиния на делта варианта, понякога наричана делта плюс или AY.1. Този вариант има мутация K417N, която често се наблюдава в бета варианта, идентифициран за първи път в Южна Африка. В момента няма твърде много случаи на този вариант, според PANGO Lineages, уебсайт, създаден от учени, който позволява на потребителите да задават Sars-CoV-2 последователности на най-вероятните линии.

"Това е мутация, която вероятно е свързана отново с по-добро избягване на ваксините и евентуално дори с повишена преносимост", каза Гурдасани. "Все още не знаем свойствата на този нов вариант с тази конкретна мутация."

Вариантът по-заразен ли е?

Данни от Public Health England (PHE), изпълнителна агенция на Министерството на здравеопазването на Обединеното кралство, показват, че повече от 90% от новите случаи на COVID-19 във Великобритания са от делта варианта.

Към 9 юни Великобритания е потвърдила над 42 000 случая на варианта делта, като от 2 до 9 юни се съобщава за увеличение с близо 30 000. От случаите, потвърдени от PHE, повечето или не са били ваксинирани, или са имали само една доза ваксина.

Изследванията на PHE установиха, че делта вариантът е свързан с 64% увеличен шанс за предаване в сравнение с алфа варианта (B.1.1.7), идентифициран за първи път в Обединеното кралство.

"Това, което забелязахме рано в Индия, беше, че вариантът делта надминава или нараства по-бързо от така наречения вариант от Кент или алфа, който първоначално произхожда от Обединеното кралство", каза Гурдасани, "това беше много тревожно, защото знаехме в този момент във времето, че алфа вариантът вече е по-предаваем от оригиналния вирус."

По-смъртоносен ли е?

Все още има малко данни дали делта вариантът причинява повече смъртни случаи.

В Обединеното кралство има 42 смъртни случая, причинени от делта варианта, между 1 февруари и 7 юни. От тях 23 души не са ваксинирани, 7 починаха повече от 21 дни след първата доза ваксина, а 12 починаха повече от две седмици след втората си доза.

В сравнение с алфа варианта, делта вариантът е по-вероятно да причини хоспитализация, според PHE.

Повече от 1300 души са приети в болница за всички варианти на COVID-19 от 7 до 13 юни, което е увеличение с 43% спрямо предходната седмица.

Както ваксините Pfizer-BioNTech, така и AstraZeneca са малко по-малко ефективни за предотвратяване на хоспитализация при хора с делта вариант в сравнение с тези с алфа вариант.

Ваксината Pfizer-BioNTech е 6% по-малко ефективна за делта варианта след две дози, а AstraZeneca е 1% по-малко ефективна, според PHE.

"Данните от Обединеното кралство ни казват, че е по-вероятно да причини хоспитализация, така че не би било изненадващо, ако се установи, че е по-смъртоносен", каза Гурдасани.

Докато трябва да се извърши по-нататъшна работа за определяне на нивото на защита срещу смърт от делта варианта, PHE заяви, че се очаква да бъде високо. 

"Въпреки че ваксинациите в страни, където те са широко достъпни, могат да предотвратят част от това, тази връзка между случаи и хоспитализациите все още няма да бъде загубена", каза Гурдасани, "ние знаем, че по-голямата част от света все още има много незащитено население, което все още не е ваксинирано. "

Необходима е повече информация за потвърждаване на проучвания и доклади, според които делта вариантът причинява по-тежко заболяване, каза техническият ръководител на СЗО COVID Мария Ван Керхове. "Имаме нужда от повече информация, за да определим: наистина ли е самият вариант или е комбинация от фактори?".

Италия карантинира всички пристигащи от Великобритания

Италия карантинира всички пристигащи от Великобритания

Да предоставят отрицателен PCR тест и да се самоизолират за пет дни, считано от понеделник

Предпазват ли ни ваксините от делта варианта?

Проучване на PHE, очакващо партньорска проверка, установи, че ваксината Pfizer-BioNTech е 94% ефективна срещу хоспитализация след една доза и 96% ефективна срещу хоспитализация след две дози. AstraZeneca е 71% ефективна след една доза и 92% ефективна след две дози.

Ефикасността срещу симптоматично заболяване от делта варианта за Pfizer-BioNTech е 36% след една доза и 88% след две дози. За AstraZeneca това е 30% след една доза и 67% след две.

"Това не означава, че няма защита", казва Гурдасани. "Но определено има намалена защита срещу само инфекция или асимптоматично леко заболяване, особено с една доза, но също и с две дози."

Делта вариантът ли е отговорен за пандемичните ситуации в Индия и Великобритания?

Дали вариантът делта е отговорен основно за ситуацията в Индия, все още не може да бъде научно доказано. За това ще са необходими повече тестове и последователност.

Но Индия е една от страните, най-силно засегнати от пандемията. До момента са регистрирани повече от 29 милиона случая, според университета "Джон Хопкинс", а здравната система е силно претоварена.

Клиничният епидемиолог Гурдасани казва, че в допълнение към разпространението на мутацията, няколко фактора са изиграли роля за масовото разпространение на коронавируса в Индия.

"Мисля, че това е комбинация от много късни действия на правителствата за въвеждане на основни мерки за обществено здраве и прекомерна увереност, че стадният имунитет е постигнат преди това", каза Гурдасани.

Във Великобритания ситуацията се влоши драстично. Седемдневната честота на всички инфекции с COVID-19 е била под 20 в началото на май, но оттогава е нараснала до над 70 нови инфекции на 100 000 души в рамките на една седмица.

Как можем да се предпазим от варианта?

Правила като спазване на разстояние от 1,5 метра, измиване на ръцете, носене на маски и вентилация на помещения предпазват от всички известни варианти на коронавируса, включително делта, коментира германският институт Робърт Кох.

Трябва да се избягва пътуването до така наречените райони с вирусни варианти, тъй като това е увеличило разпространението на коронавируса и неговите варианти от началото на пандемията. Ето защо са необходими изчерпателни карантинни правила, каза Гурдасани.

Ван Керхов от СЗО заяви в Twitter, че обществените здравни и социални мерки "трябва да се използват стратегически и трябва да бъдат подкрепяни от правителства, общности и лица, за да се спрат всички варианти на вируса".

Какви са симптомите на делта варианта?

Според данни от британското приложение ZOE COVID Symptom Study, симптомите, причинени от делта варианта, се различават от родовия вирус и други мутации. Докато хората във Великобритания с COVID-19 съобщават за симптомите си на приложението ZOE, те описват главоболие, болки в гърлото, хрема и температура. В някои случаи има и кашлица.

България е на последно място по процент на ваксинирани в ЕС

България е на последно място по процент на ваксинирани в ЕС

За цяла Европа също е на последните места заедно с Русия - с по 10% цялостна ваксинация