Европейските държави регистрират средно 26 000 нови случая на коронавирус всеки ден.

Това съобщи регионалният директор на Световната здравна организация (СЗО) за Стария континент Ханс Клюге, който също предупреди за потенциална втора вълна, пише "Гардиън".

Коронавирус: Втора вълна набира скорост по света

Коронавирус: Втора вълна набира скорост по света

Германия отчете най-много случаи от 18 април

Клюге подчерта, че докато "епицентърът" на пандемията е в Америките, европейският регион все още представлява 17% от всички случаи на коронавирус в света.

Рискът от повторно увеличение никога не е бил далеч. През последните два месеца новите случаи се увеличават всяка седмица в региона. Имаше 40 000 случая повече през първата седмица на август в сравнение с първата седмица на юни, когато бе на най-ниското си ниво. Всеки ден в европейския регион средно има по над 26 000 нови случая. Това е частично заради разхлабването на здравните и социални мерки, отбеляза той.

СЗО: 20, 30 и 40-годишни не знаят, че са заразени и все повече увеличават пандемията

СЗО: 20, 30 и 40-годишни не знаят, че са заразени и все повече увеличават пандемията

Въпреки че са наблюдавани мутации, СЗО определя вируса като "относително стабилен"

Клюге каза, че СЗО Европа ще организира виртуална среща на 53-те членки за отварянето на училищата и обсъждане на конкретни действия за гарантиране, че децата ще получат подходящото образование в безопасна среда. По думите му такива варианти могат да включват повишена хигиена и физическа дистанция, въвеждане на прецизни мерки, отваряне на училищата, където нивата на случаите са на ниско ниво, приспособяване на учебния график, намаляване на броя на учениците в клас, където има повече случаи и да се обмисли временно затваряне на училищата, където има много случаи на коронавирус.

Според наскоро публикувано проучване на световно ниво при тези на възраст между 15 и 24 г. случаите на коронавирус нараснаха от 4,5% в края на февруари до 15 на сто в средата на юли.