Ако богатите държави смятат, че пандемията е приключила, те трябва да помогнат и на страните с по-ниски доходи да достигнат тази фаза. За това настоя високопоставен служител на Световната здравна организация пред "Ройтерс".

Съветникът на СЗО Брус Ейлуърд предупреди, че по-богатите държави не трябва да се отдръпват от борбата с COVID-19 като световен проблем в момента, преди евентуални нови вълни на инфекцията в бъдеще.

През последните няколко седмици генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус заяви, че краят на пандемията приближава, а президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че пандемията е приключила.

"Когато ги чуя да казват "Е, тук ни е толкова удобно", това е като: "Страхотно, сега наистина можете да ни помогнете да довършим останалата част от света", отбеляза Ейлуърд.

Той посочи, че групата, която той координира справедливия достъп до ваксини срещу COVID-19, лечения и тестове по целия свят, все още не е готова да излезе от спешната фаза на справяне с пандемията и страните трябва да са в готовност за следващи вълни на инфекцията.

Джо Байдън обяви край на пандемията от COVID-19 в САЩ

Джо Байдън обяви край на пандемията от COVID-19 в САЩ

Пандемията е оказала дълбоко въздействие върху психиката на американците

"Ако заспите сега и тази вълна ни удари след три месеца... Господи - кръв по ръцете ви", подчерта експертът.

Той отбеляза, че Байдън има право за вътрешния пазар в страната, тъй като Съединените щати имат добър достъп до всички инструменти за коронавируса. Той също така не е намалил глобалния си ангажимент за борба с COVID-19, добави Ейлуърд по отношение на американския президент.

Ейлуърд координира ACT-Accelerator - партньорство между СЗО и други световни здравни органи в помощ на по-бедните страни да получат достъп до инструменти за справяне с COVID-19. Усилията, които включват насочената към ваксините програма COVAX, достигнаха до милиарди хора по целия свят, но бяха критикувани, че не са достатъчно бързи. Появиха се и спекулации, че усилията може да приключат тази есен, но Ейлуърд уточни, че просто се изменя фокусът с промяната на пандемията.

СЗО: Краят на пандемията от COVID-19 e близо

СЗО: Краят на пандемията от COVID-19 e близо

Броят на новите случаи на COVID-19 е намалял драстично

През следващите шест месеца партньорството ще се стреми по-специално към доставяне на ваксини на приблизително една четвърт от здравните работници и възрастните хора по света, които все още не са били ваксинирани, както и към подобряване на достъпа до тестване и лечение, особено с Paxlovid на Pfizer, обясни той.

Здравният експерт бе категоричен, че COVID-19 е "тук, за да остане" и освен ако не бъдат въведени системи, поддръжката на програмата ще се срине, след като и други индустриализирани държави сметнат също пандемията за приключила.

На инициативата вече не ѝ достигат 11 милиарда долара, като повечето от наличните 5,7 милиарда долара финансиране са обещани за ваксини, а не за тестове или лечение.

COVID-19 e убил 1 милион души от началото на годината, недоволна СЗО

COVID-19 e убил 1 милион души от началото на годината, недоволна СЗО

Светът не се е научил да живее с вируса