Блокадите на цели държави може да не са отминали мерки, според Световната здравна организация, предаде CBS.

СЗО призна: Има доказателства за разпространение на Covid-19 по въздуха

СЗО призна: Има доказателства за разпространение на Covid-19 по въздуха

Ние говорим за вероятността от предаване по въздуха

Случаите на коронавирус в световен мащаб продължават да се покачват, като вече са регистрирани над 12 милиона в световен мащаб - повече от два пъти повече от потвърдените случаи, съобщени преди шест седмици.

Д-р Майкъл Райън, изпълнителен директор на Програмата за извънредни ситуации в областта на здравеопазването на СЗО, заяви на пресконференция в петък, че страните може да трябва да въведат отново блокади, а някои да направят това за първи път.

"Всички искаме да избегнем връщането на цели страни в пълно блокиране. Това не е желание на никого", каза той. "Но може да има ситуации, в които това е единственият вариант."

СЗО отчете над 212 000 случая на коронавирус за денонощие по света

СЗО отчете над 212 000 случая на коронавирус за денонощие по света

Случаите с коронавирус в световен мащаб надхвърлиха 11 милиона в петък,

СЗО посъветва страните да разхлабват мерките по-бавно, като обръщат голямо внимание на данните за заболеваемостта, за да преминават предпазливо между различните фази.

Райън каза, че страните трябва да са "готови да се движат назад или напред" в зависимост от числата, които виждат.

"Приемете факта, че в сегашната ни ситуация е много малко вероятно да успеем да изкореним или премахнем този вирус", каза той, отбелязвайки, че това дава възможност на вируса да се регенерира.

Райън сравни огнищата на коронавирус с горски пожари. Малките пожари, каза той, са лесни за гасене, но трудно разпознаваеми. Той посъветва всяка страна и общност да прилагат система, в която да може да открие "малките жарави", позволявайки й да блокира само малки площи, за да съдържа вируса.

"Когато вирусът присъства, съществува риск от разпространение", каза той.

Мария Ван Керхове, ръководител на отдела за възникващи болести на СЗО, повтори аналогията на Райън. "Знаем колко бързо тези жарави могат да се превърнат в горски пожари", каза тя и добави, че това е нещо, което всички трябва да предвидим.

Керхове обаче подчерта, че е напълно възможно да се ограничат малки огнища.

Д-р Тедрос Гебрейесус, генерален директор на Световната здравна организация, призова да работим заедно в националното единство и глобалната солидарност".