Броят на хората, заразени с туберкулоза, включително резистентната към лекарства, се е увеличил в световен мащаб за първи път от години, според доклад, публикуван в четвъртък от Световната здравна организация, съобщава АП.

Здравната агенция на ООН съобщи, че повече от 10 милиона души по света са били болни от туберкулоза през 2021 г., което е ръст от 4,5% спрямо предходната година. Около 1,6 милиона души са починали, каза той.

СЗО коментира, че около 450 000 случая включват хора, заразени с резистентна към лекарства туберкулоза, с 3% повече в сравнение с 2020 г.

Пандемията от COVID-19 прекъсна услугите за хора с туберкулоза заедно с много други здравни програми. СЗО каза, че много хора са останали недиагностицирани, отбелязвайки, че броят на хората, наскоро идентифицирани с туберкулоза, е спаднал от 7 милиона през 2019 г. на 5,8 милиона през 2020 г.

Д-р Мел Спигелман, президент на Алианса за туберкулоза с нестопанска цел, каза, че повече от десетилетие напредък е бил загубен през 2020 г.

"Въпреки успехите в области като превантивната терапия, ние все още изоставаме в почти всички обещания и цели по отношение на туберкулозата", каза Спигелман.

След COVID-19 туберкулозата е най-смъртоносната инфекциозна болест в света. Причинява се от бактерии, които обикновено засягат белите дробове. Микробите се разпространяват най-вече от човек на човек във въздуха, например когато заразен индивид кашля или киха.

Директорът на Белодробната болница във Велико Търново: След Covid ще има вълна от туберкулоза

Директорът на Белодробната болница във Велико Търново: След Covid ще има вълна от туберкулоза

Лечението на туберкулозно болните е продължително

Туберкулозата засяга най-вече възрастните, особено тези, които са недохранени или имат други заболявания като ХИВ; повече от 95% от случаите са в развиващите се страни.

Според доклада на СЗО само един на всеки трима души с резистентна към лекарства туберкулоза получава лечение.

"Устойчивата на лекарства туберкулоза е лечима, но тревожното е, че случаите се увеличават за първи път от години", каза д-р Хана Спенсър, която е от Лекари без граници в Южна Африка. "Спешно е по-кратките, по-безопасни и по-ефективни лечения да бъдат увеличени сега."

Спенсър призова за намаляване на цените на лечението на туберкулоза, така че пълен курс на лечение да струва не повече от 500 долара.

СЗО каза, че продължаващите конфликти в Източна Европа, Африка и Близкия изток са влошили възможностите за пациентите, търсещи диагностика и лечение на туберкулоза.

Украйна имаше една от най-лошите туберкулозни епидемии в света дори преди Русия да нахлуе в страната в края на февруари. Здравните експерти се опасяват, че невъзможността на пациентите да се лекуват може да подхрани нарастването на по-устойчивата на лекарства туберкулоза в целия регион.

Докато пациентите с туберкулоза, изселени от войната, могат да търсят грижи навсякъде в Украйна, страната е свидетел на недостиг на ключови лекарства и властите са изправени пред предизвикателства при следенето на пациентите.

Безплатни прегледи за туберкулоза, ръст на пациенти след пандемията

Безплатни прегледи за туберкулоза, ръст на пациенти след пандемията

Консултациите са насочени, както към възрастни, така и към деца