Световната общност пропуска шанса да сложи край на "съвременната трагедия", причинявана от туберкулозата, най-големият заразен убиец. Това подчертаха експерти, като предупреждават как друга пандемия на планетата ще се влоши по време на COVID-19.

Борбата срещу туберкулозата - респираторно заболяване, което е предотвратимо и лечимо, но убива повече от 1,4 млн. души всяка година - е хронично недофинансирана, като диагностиката и лечението не успяват да достигнат милиони.

Пробив в борбата с туберкулозата - учени разработиха инструмент за предвиждане

Пробив в борбата с туберкулозата - учени разработиха инструмент за предвиждане

Изследователи от Лондонския университетски колеж вярват, че са създали алгоритъм

От Партньорство за спиране на туберкулозата (STBP) заявиха, цитирани от "Франс прес", че много страни с висока честота на болестта все още лекуват пациенти с остарели методи и предупредиха, че напредъкът, постигнат в забавянето на разпространението на туберкулозата, ще бъде подкопан от COVID-19 пандемията.

"Туберкулозата остава най-големият убиец сред инфекциозните болести, въпреки че е предотвратима и лечима", посочва изпълнителният директор на STBP Лучица Дитиу, като допълва: "Ситуацията се влошава от това, че повечето страни все още използват остарели политики, практики и режими на лечение."

Годишният доклад за напредъка на STBP разглежда как се бори болестта в 37 страни, където туберкулозата е преобладаваща.

Установено е, че близо 40 процента от страните все още лекуват резистентни към лекарства форми на болестта с остарели инжекционни препарати, чиито курсове са болезнени, дълги и имат около 50% шанс за успех.

Ограниченията заради коронавируса увеличават починалите от туберкулоза с 1,4 млн. до 2025 г.

Ограниченията заради коронавируса увеличават починалите от туберкулоза с 1,4 млн. до 2025 г.

Туберкулозата, бактериална инфекция, която атакува белите дробове и която като цяло се лекува, все още засяга около 10 милиона души всяка година

Резистентната към лекарства туберкулоза също така остава хронично недостатъчно диагностицирана, като само 5 500 от приблизително 30 000 нови случая при деца се диагностицират всяка година.

"Трябва да бъдем по-добри", изтъква Максим Лунга от STPB в Демократична република Конго, като допълва: "Всеки ден над 4000 души умират от туберкулоза. Това е съвременна трагедия."

Лекари днес обявиха ново глобално проучване, разглеждащо двойната заплаха от COVID-19 сред пациентите с туберкулоза.

Въпреки че вероятно има очевидна връзка между смъртността от COVID-19 и туберкулозата - като се има предвид, че и двете са тежки белодробни инфекции - досега има малко изчерпателни изследвания за това как двете заболявания си взаимодействат.

В писмо, публикувано в Международното списание за туберкулоза и белодробни болести, лекарите заявяват, че са разгледали над 600 пациенти с COVID-19/туберкулоза в 36 страни с цел "по-добро разбиране как да се предотврати и управлява това двойно проклятие".

"Това, което виждаме днес, по отношение на броя на хората, умиращи от туберкулоза и от COVID-19, или коинфектирани, е следствие от неспазени обещания и разбито обществено здравеопазване", подчерта Грания Бригден, директор на отдела по туберкулоза към Международния съюз срещу туберкулозата и белодробните заболявания.

Трайно намалява броят на болните от туберкулоза в страната

Трайно намалява броят на болните от туберкулоза в страната

Туберкулозата е лечима, стига да бъде открита навреме

В същия ден, в който Moderna обяви успешните си резултати от изпитвания за ваксина в третия етап, Дитиу очерта огромното несъответствие в начина на организиране и финансиране на изследванията на туберкулозата.

"Има 47 ваксини във фази на изпитване при хора за COVID-19, всички разработени за по-малко от година", каза тя и добави: "За туберкулоза в продължение на няколко години имаме само една ваксина в етап изпитания при хора."

Тя каза, че дори ако текущите нива на финансиране се запазят, ваксината срещу туберкулоза няма да е налична до 2027 г.

"Туберкулозата е подронена, така наречената "стара болест" и тази много злополучна ситуация няма да получи внимание", коментира Тереза ​​Касаева, директор на световната програма за туберкулозата на Световната здравна организация.

"Тя не е по-малко важна (от Covid-19). Всички тези животи имат значение", настоя тя. 

Двойно по-малко болни от туберкулоза у нас за последните 10 години

Двойно по-малко болни от туберкулоза у нас за последните 10 години

През 2018 г. те са намалели със 7,3% спрямо 2017 г.