Учени разработиха нов инструмент, който установява какви са шансовете човек да развие туберкулоза. Откритието може да помогне за ограничаване разпространението на болестта и подобряване шансовете за живот на милиони хора, пише "Гардиън".

Изследователи от Лондонския университетски колеж вярват, че са създали алгоритъм, който може да помогне за елиминиране на заболяването в някои държави.

При проучването са събрани данни от десетки хиляди хора, включително информация за възрастта, дали са били изложени на туберкулоза, дали имунната система е засегната и дали те са имигранти.

Учени от Института за световно здраве обявиха, че за първи път историята на пациент е използвана за прогнозиране на риска от развиване на активна форма на туберкулоза, което ще помогне на лекарите да установят какво лечение да приложат.

Въпреки че повечето пациенти с активна форма на туберкулоза търсят лечение, алгоритъмът има за цел да помогне на тези, които са заразени с бактерията в латентната й фаза, когато не причинява заболяване.

Авторите на изследването са установили след преглед на информация от повече от 80 000 души, че 16% от децата, които са с латентна туберкулоза и са имали контакт с някой с туберкулоза, са застрашени от развиване на активна туберкулоза в рамките на пет години след направените изследвания. При възрастните с латентна инфекция рискът е около 5% за хора, които са били в контакт с други хора с туберкулоза, мигранти от райони с голяма зараза и хора със засегната имунна система.

Откритията също показват, че рискът от развиване на туберкулоза значително намалява с времето и повечето случаи с активна туберкулоза вероятно я развиват през първите две години на латентната инфекция.

"Ако можем да установим хора с най-висок риск от развиване на туберкулоза, можем да лекуваме инфекцията с превантивни антибиотици преди да се влошат", коментира доктор Риши Гупта, автор на проучването.

Според специалиста настоящите тестове, които предвиждат кой ще развие активна туберкулоза, не са много точни.

Около 10 милиона души се разболяват от туберкулоза всяка година, според Световната здравна организация, но много случаи остават незасечени. Това увеличава шанса от разпространение на инфекцията, която се предава по въздуха.

Хората се заразяват, когато вдишат дори малък брой бактерии, които в продължение на години са следени от имунната система, докато инфекцията не стане активна. Около ¼ от световното население е с латентна туберкулоза, според Световната здравна организация.